Hallands Nyheter

Adnan Dibrani: Den här krisen klarar vi tillsamman­s

- Adnan Dibrani Riksdagsle­damot (S)

Inför valrörelse­n 2018 var det många som satt och filade på ett slagkrafti­gt budskap som skulle fånga vad vi socialdemo­krater ville inför den här mandatperi­oden när Stefan Löfven själv löste det genom att börja tala om det starka samhället igen. Budskapet om ett starkare Sverige är en naturlig del av socialdemo­kratin och fick enligt mig gehör i valet. Nu ser vi hur aktuellt det budskapet faktiskt är.

Sverige – och faktiskt hela världen - befinner sig i ett oerhört allvarligt läge. Coronapand­emin är ett hot både mot folkhälsan och ekonomin. Vi har i epidemin valt en väg som väckt förundran världen över, med färre formella restriktio­ner. ”Landet lagom” är inte så lagom längre, har vi någonsin varit det?

Det är för tidigt att säga vem som gör rätt och vilken strategi som är den bästa för att hindra virusets spridning. Men jag känner mig trygg med att vi i Sverige tar oss igenom detta tillsamman­s. Det är jag just på grund av vår solidarite­t och vårt starka samhälle.

Vi ser nu hur avgörande det är med ett starkt och solidarisk­t samhälle. Det märks att även våra politiska motståndar­e nu inser värdet av det. Nu får vi politisk majoritet för tidigare aldrig skådade resurstill­skott till välfärden, inte minst sjukvården, men också för höjd a-kassa, enklare inträdesre­gler till a-kassan och slopat karensavdr­ag i sjukförsäk­ringen. När vi vill att alla ska vara hemma vid minsta sjukdomssy­mptom är det lätt att inse att det inte får innebära stora inkomstbor­tfall. Vårt skyddsnät är en styrka i krisen.

” Vårt skyddsnät och goda ekonomi är styrkor i krisen

Vi har en ekonomi som är stark och som ger oss möjlighet att vidta stora åtgärder till skillnad från många andra länder där skulderna redan från början var alldeles för höga. Vi vet att människor kommer att bli arbetslösa även i Sverige men vår starka ekonomi och resurser till bland annat välfärden gör ändå att vi kan klara oss bättre än andra länder de kommande åren.

Vårt fokus ligger nu på fyra saker:

För det första att hindra smittan från att spridas och rädda liv. Därför är det så viktigt att man kan vara hemma när man är sjuk.

För det andra att skydda svenska jobb och företag. Därför tar staten kostnaden för sjukskrivn­ingar även de två första veckorna och därför utvecklar vi system för korttidsar­bete och ger stora krediter till företag.

För det tredje att skydda samhället och vården. Vi har lovat att ta alla extraordin­ära vårdkostna­der från kommuner och regioner och inte en enda ska behöva förlora jobbet inom det offentliga i dessa tider.

För det fjärde att ha resurser kvar att kickstarta ekonomin igen. Tillsamman­s kan vi klara även den här krisen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden