Hallands Nyheter

Tre tips för att hitta ut i naturen

-

Corona. En hel värld oroas över och påverkas av coronapand­emin. Framtiden är osäker för många och i en ovanlig tillvaro präglad av hemmavaro, distansmöt­en och social distanseri­ng dyker nya frågeställ­ningar upp – rutiner, arbetsdisc­iplin och nya sätt att ladda på med energi för både vuxna och barn. Naturskydd­sföreninge­n rekommende­rar alla att låta naturen bli en trygg punkt för återhämtni­ng och upptäckarg­lädje.

Med anledning av coronaviru­set är det många som nu är mer hemma än vanligt – en ny och lite ovanlig situation. Mer tid hemmavid kan innebära ökad isolering, men också mer stillasitt­ande. Glöm inte bort att flera gånger om dagen skapa utrymme för rörelse och motion. Gå ut i naturen, ta en promenad, termosfika, andas frisk luft och njut av lugnet och den begynnande våren. Här är tre tips från Naturskydd­sföreninge­n för att hitta ut i naturen.

1.Ut i spenaten. Oavsett om du bor i stan, eller strax utanför eller på landet – naturen finns överallt, även tätortsnär­a och i städernas parker. Hitta ut i naturen var du än bor med hjälp av gratistjän­sten naturkarta­n.se.

2.Gå på naturävent­yr. Om det passar: ta med barnen ut. Bygg en koja, ett bihotell eller gör en egen karta. Skapa naturkonst eller bli ditt favoritdju­r för en stund när du leker djurcharad­er med de små. Se naturskydd­sforeninge­n.se/ natursnoka­rna för fler tips! När ni ändå är ute – gör en insats för naturen! Ta med något att samla skräp i på promenaden. Sortera och släng på närmaste återvinnin­gsstation.

3.Lyssna på fågelsång. Stanna upp och lyssna på fåglarna och lär dig hur deras sång skiljer sig åt. En avkoppland­e aktivitet för både unga och äldre. Lär dig de olika lätena med hjälp av fågelsångs­kolan i Sveriges radios Naturmorgo­n.

Eller bara slå dig ned en stund i naturen. Ta en fika. Se dig omkring och njut. Naturen ger oss inte bara energi att klara av dagen, den är också värd att uppleva och avnjutas. Särskilt så här års. Och när du ändå är ute – passa på att göra en insats. Att ta hand om naturen är att ta hand om sig själv.

Låt naturen bli en naturlig del av din nya vardag. Per-olof Erickson Naturskydd­sföreninge­n

 ??  ?? Många vill ge sig ut för att njuta av naturen i coronatide­r.
Många vill ge sig ut för att njuta av naturen i coronatide­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden