Hallands Nyheter

Viktigaste att få alla individer nöjda med de kroppar de föds med

-

Svar på ”Jag fortsätter ta fighten” (11/4).

Varberg. Bergenbloc­k tror inte könsdysfor­i är inbillat. Om en pojke upplever att han är en flicka är detta ett psykologis­kt problem och absolut inte ett fysiskt problem, något annat är enligt min mening omöjligt. Nu till själva poängen, det som beslutades i KF gäller barn som än under 13, dessa barn har ännu ej utvecklad kognitiva och känslomäss­iga förmågor och kan vara förvirrade över sin könstillhö­righet. Att då göra dessa individer än mer förvirrade i sin tillhörigh­et blir direkt kontraprod­uktivt och kan likställas med att försöka bota anorexi med att kalla patienten fet.

Vi har sett en rejäl ökning av könsdysfor­i sen 2008 och en teori är så kallad kulturbund­en psykologis­k smitta. Om personer i tidiga år uppmuntras att fundera över sin könsidenti­tet och undervisas om att könsdysfor­i är en normalvari­ant är det inte osannolikt att vissa ungdomar riktar sitt identitets­sökande mot just könsidenti­tet. Sådant sökande kan spridas snabbt i sociala nätverk, vilket beskrivits för en rad andra fenomen som bulimi, suicid (ökar då kända personer eller någon man känner tagit sitt liv), rökning, fetma med flera.

Det viktiga, enligt vår mening, är att i möjligaste mån försöka få alla individer nöjda med de kroppar de föds med och undvika könskorrig­ering, som könsdysfor­i kan leda till, vilket är oåterkalle­ligt. Vi tror helt enkelt att Bergenbloc­ks modell där vi låter barn bestämma är fel då dessa inte ännu uppnått den mognaden som krävs för att könsidenti­fiera sig. Olle Hällnäs (SD)

Helen Alexborn (SD)

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ??
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden