Hallands Nyheter

Två hotades med kniv när fyllebråk avstyrdes

- Pär Lindqvist

Varberg: Två personer försökte avstyra ett fyllebråk mellan en man och kvinna. Då blev de hotade med kniv av den berusade mannen. Nu döms han till fängelse.

Dramat utspelade sig i februari på Sörse i Varberg. En boende berättar i förhör med polisen hur han från sin lägenhet hörde en kvinna skrika ute på gatan. Han gick ner till henne för att kolla hur hon mådde.

Den berusade kvinnan sade att hon blivit utslängd av sin kille och saknade både skor och jacka. Även en annan kvinna anslöt för att hjälpa kvinnan som blivit utslängd.

När mannen knackade på dörren till kvinnans lägenhet öppnade en 26-årig man som även han var påtagligt berusad. Den hjälpande mannen sade att han inte var där för att bråka och vädjade om att få kvinnans saker.

26-åringen ska då ha slängt ut jacka och skor och smällt igen dörren. Den berusade kvinnan fortsatte dock att vara upprörd och grät i trappuppgå­ngen. Då ska 26-åringen på nytt öppnat dörren, nu med en cirka 20 centimeter lång kökskniv i handen.

Kniven riktade han mot den hjälpande mannen och kvinnan. Mannen säger i förhör att han fick känslan att 26-åringen skulle attackera dem när som helst, att han såg mordisk ut i blicken.

Den berusade mannen la till sist undan kniven och den berusade kvinnan återvände in i lägenheten. Då ska de hjälpande personerna hört skrik och smällar från bostaden och därför ringt polisen. Mannen hjälpte kvinnan ut från lägenheten samtidigt som han höll emot lägenhetsd­örren från utsidan för att inte släppa ut den upprörda 26-åringen.

I väntan på polisen kände sig den hjälpande mannen rejält skärrad och trodde inte att han skulle överleva.

Den misstänkte 26-åringen erkänner i förhör att han befunnit sig på platsen men förnekar gärningen. Han menar att han handlat i nödvärn.

Varbergs tingsrätt går dock på kvinnan och den hjälpande mannens berättelse­r. De beskrivs som detaljerad­e, sammanhäng­ande och nyanserade. Berättelse­n vinner också starkt stöd av larmsamtal­et. 26-åringen och hans flickvän har däremot varit alkoholpåv­erkade och haft svårt att minnas alla detaljer.

Mannen döms för grovt olaga hot då han på ett mycket nära håll riktat en kniv mot målsägande­n. Tingsrätte­n bedömer att han inte varit utsatt för ett brottsligt angrepp och därför inte kan hävda att det handlat om nödvärn.

Han förekommer i fem avsnitt i belastning­sregistret för liknande brott som olaga hot, stöld och narkotikab­rott. Han ska nu avtjäna nio månader i fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden