Hallands Nyheter

Pontus Grönvall har koll på digitala möten

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: Plötsligt sade det bara pang och alla skulle träffas digitalt. En som vet hur man lyckas med det digitala mötet är Pontus Grönvall.

– Jag har arbetat i tio år med att få folk att förstå de positiva effekterna. Nu rämnar fördämning­en.

För att minska smittsprid­ningen av det nya coronaviru­set jobbar många hemifrån. Nu tillhör det vardagen att koppla upp sig för digitala jobbmöten eller fika digitalt med en närstående. En ny vardag kräver helt enkelt nya lösningar. Men för Pontus Grönvall på Stormen kommunikat­ion i Varberg är det här inget nytt. Sedan 2010 har han arbetat med att utveckla metoder för digitala möten och konferense­r.

– Folk upptäcker nyttan med det nu. Zoom (ett program för digitala möten, reds anmärkning) har på kort tid gått från 10 till 200 miljoner användare och det finns myndighete­r som vi arbetar med som nu har lika många webbmöten på en vecka som man tidigare hade på ett år.

Bland annat arbetar Pontus Grönvall med Trafikverk­et för att öka användande­t av digitala möten mellan och inom cirka 80 olika myndighete­r. Projektet som går under namnet REMM (resfria/digitala möten i myndighete­r) har bidragit till minskat koldioxidu­tsläpp från tjänsteres­ande med 25 procent per anställd under en period på sju år. Men enligt Grönvall finns det mer att vinna på att välja digitala möten.

– Man kan spara pengar och tid och slipper lämna familjen för resor till möten. Det är även en jämställdh­etsfråga eftersom de flesta tjänsteres­orna görs av män men vid digitala möten är det mer jämnt fördelat. Det är ju nu också helt uppenbart att sårbarhete­n blir mindre för en organisati­on när man kan fortsätta att mötas, även när det inte går att resa. Tack vare coronaviru­set kanske de positiva effekterna blir bestående.

Hur kommer man då runt teknikstru­l och svajig uppkopplin­g när det är dags att ge sig in på det digitala mötet. Pontus Grönvall delar med sig av flera knep.

– Det man bör göra vid fysiska möten måste man göra digitalt. En mötesledar­e måste hålla ordning och reda och se till att alla kommer till tals. Använd kamera om brandbredd­en tillåter och det är en fördel om alla kopplar upp sig en och en. Ha koll på tekniken och erbjud testtillfä­llen innan mötet, säger han och tillägger:

– Mötesledar­en har också ansvaret att lyfta in de mjuka delarna. Glöm inte fikabrödet och se till att behålla den sociala biten.

 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Pontus Grönvall jobbar på en kommunikat­ionsbyrå i Varberg. Flera kollegor sitter i andra städer och därför har han ett till fyra webbmöten per dag.
Bild: Malin Strandberg Pontus Grönvall jobbar på en kommunikat­ionsbyrå i Varberg. Flera kollegor sitter i andra städer och därför har han ett till fyra webbmöten per dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden