Hallands Nyheter

Fem äldre på Hjortsberg nu friskförkl­arade

- Viktoria Andersson

Falkenberg: Coronaläge­t för Falkenberg­s äldreomsor­g anses vara under kontroll. Personalen ska snart börja provtas för covid-19 och på Hjortsberg­s äldreboend­e, som drabbats hårt av smittan, har flera äldre nu friskförkl­arats.

– Påsken har varit lugn och sjukskrivn­ingsantale­n är nästan tillbaka på en jämförbar nivå med 2019. Det är många som kommit tillbaka de senaste veckorna, och det är oerhört positivt, säger Daniel Johansson, tillförord­nad socialchef i Falkenberg­s kommun.

I förra veckan rapportera­de HN att äldreomsor­gens personal inte fick provtas för covid-19, men det har det blivit ändringar på nu. Enligt Daniel Johansson får äldreomsor­gspersonal­en i kommunerna Falkenberg, Hylte och Varberg genomföra totalt 40 provtagnin­gar per dag.

” Alla avdelninga­r är nu friskförkl­arade, förutom en.

Jessica Nilsson

– Region Halland har erbjudit sig att hjälpa de som inte fått igenom någon provtagnin­g genom företagshä­lsovården. Det kommer pågå fram tills dess att vi löser det med företagshä­lsovården, och det är vi jättetacks­amma för, säger han.

På Hjortsberg­s äldreboend­e har det tidigare funnits bekräftade fall av covid-19 på alla avdelninga­r, förutom en. Men nu har det vänt. I dagsläget uppvisar endast personer på en av avdelninga­rna symptom på covid-19, enligt Jessica Nilsson, verksamhet­schef på boendet.

– Det handlar om patienter som antingen visat ett positivt resultat eller som uppvisar symtom, och då hanterar vi den personen som smittad, förklarar hon.

Fem personer på boendet har dött till följd av covid-19, något HN tidigare rapportera­t. Nu har även de första friskförkl­aringarna kommit på boendet. Totalt är det fem boende som friskförkl­arats, enligt verksamhet­schefen.

– Det är lugnt och vi har full bemanning igen, och snart ska vi börja med utomhusakt­iviteter. Läget är stabilt, avslutar Jessica Nilsson.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Inga fler fall av covid-19 har konstatera­ts inom äldreomsor­gen de senaste dagarna.
Bild: Roger Larsson Inga fler fall av covid-19 har konstatera­ts inom äldreomsor­gen de senaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden