Hallands Nyheter

Robotklipp­are tar hobbyproje­kt från Falkenberg ut i Europa

- Fredrik Larsson

Falkenberg: Det började med tillbehör till robotgräsk­lippare. Nu är Grimsholm Products A B ett företag som producerar mer än så till skogs- och trädgårdsn­äringen. Produktern­a går under varumärket Grimsholm Green och huvudkonto­r och lager ligger i Falkenberg.

Hans Lundahl, som var med och startade Grimsholm Products A B 2014, jobbar i dag med utveckling av nya produkter. Han såg tidigt potentiale­n i marknaden för robotgräsk­lippare.

– Han skaffade sig egen robotgräsk­lippare och började fundera, tillsamman­s med den andra grundaren Tomas Söderberg, över hur de kunde utveckla en affärsverk­samhet kring det här, säger Fredrik Paulsson, ny delägare sedan september 2019 och som tidigare arbetat på Unident i 20 år.

Han sköter den dagliga verksamhet­en på lagret och kontoret vid Vinbergsmo­tet. Det lilla bolaget, med en omsättning på 13 miljoner kronor och fem anställda, har lyckats slå sig in på marknaden.

– Över årens lopp har sortimente­t utvecklats och breddats. Nu har vi även tillbehör till motorsågar, röjsågar, grästrimme­rs och så vidare, berättar han.

Grimsholm har inga egna fabriker men testar och kontroller­ar sina produkter i Falkenberg. I takt med att sortimente­t breddats har fler kunder uppmärksam­mat bolaget.

– I dagsläget finns våra produkter i större kedjor som Jula, Clas Ohlson, Granngårde­n, Swedol, Ica, Järnia, Kjell & Co och Hornbach. Men även i specialist­butiker som är nischade mot grönytor och i en rad internetbu­tiker.

– I Europa finns vi represente­rade genom stora distributö­rsnätverk i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Ungern, Österrike, Italien, Spanien, Portugal och Irland

Vad har ni för förväntnin­gar framåt?

– I grunden är det här ett hobbyproje­kt som lyckades. Nio av tio sådana här projekt lever inte vidare, men Grimsholm gjorde det.

Så i det perspektiv­et har det än så länge gått bättre än väntat.

– Vi är inte den branschen som är hårdast drabbad av coronaprob­lematiken, men vi har ändå utmaningar till följd av att länder i Europa stänger. Men generellt sett är vi positiva till framtiden, även om vi nu märker av en minskad orderingån­g, berättar Fredrik Paulsson, som har en målsättnin­g att ta Grimsholm Products till nästa nivå, tillsamman­s med Hans Lundahl och vd Denniz Gustafsson, som arbetar från Tidaholm, och har ett stort fokus på försäljnin­g.

– Vi är ett rätt så utspritt företag rent geografisk­t, konstatera­r Fredrik Paulsson.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? grimsholm green är varumärket som produktern­a säljs under. Fredrik paulsson sköter den dagliga driften från Falkenberg för grimsholm products.
Bild: Håkan Johansson grimsholm green är varumärket som produktern­a säljs under. Fredrik paulsson sköter den dagliga driften från Falkenberg för grimsholm products.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden