Hallands Nyheter

Kommunen förbereder för bostäder i inlandet

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Brist på planlagd mark och efterfråga­n på både bostäder och möjlighet för företag att etablera sig gör att Framtid Falkenberg tar ett rejält grepp på inlandet.

När Framtid Falkenberg kallar till pressträff vid räddningss­tationen i Ullared är det för att presentera en radda satsningar som man vill göra i serviceort­erna i inlandet. De betonar att det finns en stor efterfråga­n på planlagd mark, både för bostäder och företagset­ableringar. Därför vill kommunen vara redo med planlagd mark.

– Vi har identifier­at en brist på detaljplan­er på mindre orter, säger kommunråde­t Per Svensson (S).

I första hand gäller det Ullared där ett 21,5 hektar stort område ska planläggas för 100–250 bostäder i blandade former. Området gränsar till Högvadsån och ligger nära Apelskolan som har kapacitet att ta emot fler elever än i dag och där det även finns förskola. Kommunen äger marken sedan något åt tillbaka.

– Många exploatöre­r är intressera­de av att bygga i Ullared, säger Per Svensson.

Inte bara möjlighete­n att bygga bostäder ska öka betydligt. Kommunen äger sedan tidigare mark kring räddningss­tationen utmed väg 153. Marken ska planläggas för företagset­ableringar.

– Vi vill vara ute i god tid med planer när företagen hör av sig, säger Georgia Ferris (KD).

Även områden i Ätran som ägs av kommunen ska planläggas för bostäder. En lokalekono­misk analys som gjorts av bostadssit­uationen visar att det finns ett behov.

– Det gäller både äldre personer som vill flytta från sin villa och företaget SKAB som har personal som vill bosätta sig i Ätran, säger Per Svensson.

I Framtid Falkenberg­s inlandssat­sning finns en tydlig plan för hur landsbygds­skolorna ska bli F–6-skolor under mandatperi­oden.

– Nu finns det klara direktiv, säger Lars Fagerström, Liberalern­a.

– Eleverna ska kunna gå i skolan nära hemmet så länge som möjligt, förklarar Markus Jöngren (MP).

I budgeten finns sedan flera år pengar avsatta för landsbygds­satsningar. I år handlar det om 750 000 kronor. Oftast är det vägförenin­gar som söker pengar för olika projekt, men nu vill Framtid Falkenberg göra det möjligt för andra typer av föreningar att söka pengar.

– Vi tar ett bredare grepp och ska se på ansökninga­rna med ett öppet sinne. Vi vill ta tillvara på idéer som finns på landsbygde­n, det kan handla om allt från lekplatser till vandringsl­eder och mycket annat, säger Georgia Ferris.

 ??  ??
 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Framtid Falkenberg vill planlägga kommunens mark som ligger utmed Högvadsån, nära Apelskolan, för bostäder. I dag består marken till största delen av skog.
Bild: Lena Lyxell Framtid Falkenberg vill planlägga kommunens mark som ligger utmed Högvadsån, nära Apelskolan, för bostäder. I dag består marken till största delen av skog.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden