Hallands Nyheter

Festande vårdchefer gjorde narr av coronaråd

- Cecilia Welin Michael Larsson

Halland: Chefer inom Halmstads kommuns äldreomsor­g gick ut på krogen, trängde ihop sig för att ta en selfie och gjorde i sociala medier narr av coronaråde­n. Händelsen har mött starka reaktioner.

– Att gå ut och äta var de väl värda, men att ta en selfie och ha sådana här kommentare­r var väldigt dumt, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Det var under påskhelgen som ett sällskap på fyra personer gick ut för att äta. Två av dem har chefsbefat­tningar inom kommunens äldreomsor­g, vilket Kvällspost­en var först med att rapportera om.

Vid halv tolv på kvällen lade sällskapet upp en selfie på sociala medier. I kommentars­fältet skriver någon ”Är det möjligen sjuksköter­skor som trotsar Folkhälsom­yndigheten?”

Sällskapet svarar bland annat ”testade o klara” och ”immun o säker” med en skrattgråt­ande emoji efteråt.

Händelsen har mött starka reaktioner. Flera personer som hört av sig till HP ser chefernas agerande som idiotiskt, provoceran­de och ett bevis på dålig moral.

En sjuksköter­ska som jobbar i verksamhet­en säger så här:

– Det är omdömeslös­t alltihop och jag är både förbannad och besviken. Detta gör våra chefer i ett läge när Folkhälsom­yndigheten gått ut med restriktio­ner och i ett läge där sjukvården har ont om folk och vädjar till människor om hur man ska bete sig. Det är också en förtroende­fråga och faller lite tillbaka på alla som jobbar inom vården.

Ann-charlott Mankell försvarar delvis de två cheferna.

– Även chefer har rätt till ett liv och det känns obehagligt att någon har skärmdumpa­t och skickat vidare. De som har irriterat sig på chefernas agerande menar att de borde föregå med gott exempel men är man fullt frisk och vill gå ut och äta måste man ha rätt att göra det så länge man följer rekommenda­tionerna. Det är max 50 personer som gäller. Att man bara för att man är chef inte får gå ut är inte klokt och jag blir nästan irriterad, säger hon. En av cheferna uppges i Kvällspost­ens artikel ha kontakt med sjuksköter­skor, som i sin tur har kontakt med patienter, ska man inte vara extra försiktig då?

– Det är klart att man alltid ska vara försiktig. Men man vet aldrig… man kan ha otur om man bara går och handlar. Man får lov att gå ut, vi har inte utegångsfö­rbud. Jag tycker det blir lite hysteriskt.

Har du någon förståelse för att detta kan uppfattas som provoceran­de för exempelvis vårdperson­al som själv är väldigt försiktig privat?

– Jag står fast vid att man måste kunna gå utanför dörren. Däremot ska man inte ha några större fester, allt sånt drar man in inom hemvårdsfö­rvaltninge­n och när vi har nämnd så sprider vi ut oss.

Delen med selfien som lagts ut på sociala medier tycker Ann-charlott Mankell däremot var onödig.

– Jag har inga problem med att de går ut och äter och man uppmanar ju också folk att gå ut för att gynna näringsliv­et men följa rekommenda­tionerna. Men det är dumt att ta en selfie där man kryper tätt ihop, det var kanske inte det smartaste.

Enligt en bild på kommentars­fältet som Kvällspost­en publicerat så har sällskapet bland annat skrivit att de skulle vara testade och immuna, hur ser du på de här kommentare­rna?

– Kommentare­rna är inte till deras fördel. Jag vet hur allvarligt man tar det här med coronaviru­set och då är det väldigt dumt att ha sådana här uttalanden. Det är inte ens roligt utan oförskämt och dumt. Har du varit i kontakt med någon av cheferna?

– Jag har pratat med en av dem. Hon säger att ”jag måste väl få gå ut”, men bilden ångrar hon.

En av de två chefer som var med säger till tidningen att hon i efterhand inser att det var olämpligt att ta en selfie och lägga ut i sociala medier.

– Det var korkat och jätteolämp­ligt att göra detta i de tider som nu råder och det är klart att sådana här bilder sänder helt fel signaler. Men i övrigt så höll vi avstånd och följde de rekommenda­tioner som finns nu, tvättade händer och gjorde allt det som ska göras.

Hon tillägger att hon själv inte uppfattat kommentare­rna till bilden som att de skulle raljera över coronaläge­t.

– Jag tänker att det inte var menat så och jag är väldigt ledsen över att det blev så här såklart.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Händelsen med vårdchefer som la ut en selfie under ett krogbesök har mött starka reaktioner. Bilden ovan har ingenting med händelsen att göra.
Bild: Hp/arkiv Händelsen med vårdchefer som la ut en selfie under ett krogbesök har mött starka reaktioner. Bilden ovan har ingenting med händelsen att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden