Hallands Nyheter

Provtagnin­g av personal i omsorgen har börjat

- Staffan Gustafsson

Halland: Region Halland har nu börjat bistå Varberg, Falkenberg och Hylte kommun med provtagnin­gar av omsorgsper­sonal. Resultatet har blivit ett ökat antal konstatera­de fall.

Fredagens dagliga rapport från Region Halland om coronasmit­tan följer i huvudsak det mönster som kunnat iakttas en längre tid: antalet konstatera­de fall ökar i en ganska maklig takt. De som avlider i sjukdomen är i allmänhet vid hög ålder, så även de två personer som senast avlidit och som nu adderar den totala dödssiffra­n upp till 23 fall i länet.

Men en sak har under veckan påverkat antalet bekräftade fall av smitta i länet: nämligen att en utökad provtagnin­g av kommunerna­s omsorgsper­sonal har inletts.

Bakgrunden är att Hylte, Varberg och Falkenberg­s kommuner har kommit överens med Region Halland om att hjälpas åt kring provtagnin­g av personal.

Frågan om testning av kommunens personal har tidigare av olika skäl hamnat mellan stolarna. Det har varit oklart om det har varit företagshä­lsovårdens eller regionens ansvar att sköta testerna. Men med start den här veckan har regionen ställt upp med att hjälpa till i Varberg, Falkenberg och Hylte. I övriga halländska kommuner sköts provtagnin­gen av respektive kommuns företagshä­lsovård.

– Fyra anställda på ett äldreboend­e har testats hos oss och provsvaren har varit negativa, säger Falkenberg­s tillförord­nade socialchef Daniel Johansson.

En utökad provtagnin­g av kommunens omsorgsper­sonal är önskvärd inte minst ur bemannings­synpunkt – kommunerna behöver i det här läget ha tillgång till all arbetskraf­t som går.

Daniel Johansson säger att han upplever att regionen också blivit mer generös med provtagnin­g av brukare inom omsorgen efter påsken.

– Tidigare har det varit svårt att få till tester, men jag upplever att det har blivit mycket bättre den här veckan. Vi har hela tiden velat ha ett test vid minsta symptom, dels för att stoppa eventuell smittsprid­ning men också för att kunna utesluta fall som innebär en onödig påfrestnin­g personalmä­ssigt, säger Johansson.

Johanna Wiechel-steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland, berättar att det finns provtagnin­gskapacite­t tillgängli­g.

– Det har det funnits hela tiden, den har inte nyttjats fullt ut och vi har velat ha lite marginal, säger hon.

Region Halland har inga mer specifika uppgifter kring den provtagnin­g som gjorts av omsorgsper­sonal och kan därför inte i detalj redovisa hur många som har testats eller vad utfallet blivit i de olika kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden