Hallands Nyheter

1 400 dödsfall av covid-19 rapportera­de i Sverige

-

Antalet rapportera­de dödsfall av covid-19 i Sverige har stigit till totalt 1 400. Samtidigt ska landets äldreboend­en nu kontroller­as för att hindra smittsprid­ning. – Målet är inte att hitta fel utan att bidra till förbättrin­g, säger socialmini­ster Lena Hallengren.

Det senaste dygnet har ytterligar­e 67 personer rapportera­ts ha avlidit av covid-19 i Sverige. – Antalet nya fall ökar dock inte dag för dag, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelnings­chef vid Folkhälsom­yndigheten.

Hittills har 13 216 personer i landet bekräftats smittade av coronaviru­set. 1 024 personer får eller har fått intensivvå­rd i Sverige.

I ett initiativ från regeringen ska landets äldreboend­en få hjälp med att ta fram goda rutiner för att hindra smittsprid­ning. Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) har också fått i uppdrag att genomföra 1 000 tillsynsin­satser i äldreomsor­gen runt om i Sverige.

– Det handlar bland annat om att granska och uppmärksam­ma vikten av basala hygienruti­ner eftersom de är så viktiga för att undvika smittsprid­ning, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Hon säger att målet inte är att leta fel.

– Målet är att bidra till förbättrin­g, säger Hallengren.

Sofia Wallström, generaldir­ektör för Ivo säger att insatserna kommer att göras digitalt eller via telefon.

– Att vi agerar som tillsymynd­ighet innebär inte att vi letar fel i en ansträngd situation. Vi vill att vår tillsyn ska bidra till lärande och förbättrin­gsåtgärder, säger hon.

Sofia Wallström berättar att Ivo gör nationella riskbilder som utgår från informatio­n som kommer genom myndighete­ns nyinrättad­e tipstjänst.

– Med tjänsten vill vi underlätta för framför allt personal att berätta för oss om de brister de ser. Det är viktig informatio­n för vårt arbete. Den senaste månaden har vi fått ungefär 1 000 indikation­er på risk. Cirka 20 procent relaterade till covid-19, säger hon.

Sofia Wallström säger även att hon förstår att det under rådanden förhålland­en är svårt att inom omsorgsvår­den undvika smittsprid­ning och ge en god omsorg.

 ??  ?? Karin Tegmark Wisell
Karin Tegmark Wisell

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden