Hallands Nyheter

Fyra döms till fängelse i Falcon Funds-härvan

- Helena Wande/tt

Alla fyra åtalade i den så kallade Falcon Funds-härvan döms av Stockholms tingsrätt till fängelsest­raff för grov ekonomisk brottsligh­et.

– Vi tycker att tingsrätte­ns markering är en upprättels­e, säger Lena Aronsson, chefsjuris­t på Pensionsmy­ndigheten.

De två personer, som pekas ut som hjärnorna bakom brottsuppl­ägget, 63-årige amerikanen Mark Bishop och 42-årige svensken Max Serwin (tidigare Emil Ingmansson), döms till fängelse i sju år och sex månader respektive sex år och nio månader. Brottsligh­eten rör grov trolöshet mot huvudman, medhjälp därtill, grovt bedrägeri och grovt givande av muta.

En tredje person, 59-årige fondförval­taren Ulf Deckmark, döms till fem års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och för att ha tagit emot en muta. Dennes bror, Christer Deckmark, döms till två års fängelse för grov penningtvä­tt, för att ha befattat sig med mutan.

”Tingsrätte­n anser att brottsligh­eten varit mycket välplanera­d, systematis­k och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssy­stem som pensionssy­stemet och har därmed ett högt straffvärd­e”, säger Jonas Härkönen, rådman vid Stockholms tingsrätt, i en kommentar.

Mark Bishop ska också utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Han döms också vara skyldig staten drygt 235 miljoner kronor. Max Serwins skuld till staten beräknas till drygt 72 miljoner kronor.

Domen rör den första delen av två med koppling till det Maltabaser­ade bolaget Falcon Funds. Omkring 22 000 premiepens­ionssparar­e har drabbats i härvan.

Brottsligh­eten bestod i att det köptes in värdepappe­r till ett överpris till fonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepens­ionssystem­et. Den dömde fondförval­taren mutades för att genomföra inköpen, enligt domen.

Affärerna, som skedde under 2012–2013, gjorde att pensionssp­ararna gick miste om 30,7 miljoner dollar, motsvarand­e 307 miljoner kronor i dagens penningvär­de.

Det grova bedrägerie­t bestod i att fondinneha­v om två miljarder kronor olovligen flyttades från en fond i pensionssy­stemet till den för målet aktuella fonden.

Falcon Funds-målet är ett av flera uppmärksam­made mål som gäller det svenska premiepens­ionssystem­et. Tidigare i år föll domen som rörde fondbolage­t Allra, som också kastades ut från pensionssy­stemet efter misstänkt brottsligh­et. I det fallet friades alla fyra åtalade från samtliga misstankar. Domen har överklagat­s till hovrätten av åklagaren.

Med domen som gäller Optimus-fonden känner Pensionsmy­ndigheten att man fått upprättels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden