Hallands Nyheter

Viruset blottar bristerna inom äldreomsor­gen

- Anja Haglund/tt

Kommunerna­s spariver är en av anledninga­rna till att coronasmit­tan slår hårt mot landets äldreboend­en. Epidemin blottar brister som har funnits inom äldreomsor­gen i många år, enligt äldreforsk­are.

– Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli såhär. Det var den första tanken du tänkte när viruset började spridas – hur går det för äldreboend­en och hemtjänste­n? säger Ingmar Skoog, professor och förestånda­re för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universite­t.

Trots den svenska coronastra­tegin om att skydda de äldre har smittan tagit sig in både på äldreboend­en och inom hemtjänste­n. I dag finns smittan på äldreboend­en över i princip hela landet. Det rör sig om allt från enstaka fall till stora utbrott med flera dödsfall.

Sverige är samtidigt inte unikt i att ha fått in smittan inom äldreomsor­gen. Norge, Belgien, Spanien och Storbritan­nien har också rapportera­t ett stort antal döda på dylika boenden.

Hur smittan tagit sig in i den svenska äldreomsor­gen är inte klarlagt. Folkhälsom­yndigheten tittar på det.

Men enligt äldreforsk­are är det sannolikt att den pressade situatione­n på äldreboend­en och i hemtjänste­n bidragit. Kommunerna­s förutsättn­ingar för att minska smittsprid­ning till sköra äldre var inte optimala med personalbr­ist och dålig kontinuite­t.

– Det här blottar en brist som funnits i äldrevårde­n i många år, säger Ingmar Skoog.

Äldreomsor­gspersonal­en har under lång tid försummats, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universite­t.

– Det har blivit en mycket hårdare tidspress och man jobbar mycket oftare underbeman­nat. Att då hinna sköta hygien och sedan också organisera jobbet så att man faktiskt inte går mellan en sjuk och en frisk blir givetvis mycket svårt, fortsätter hon.

Ingmar Skoog påpekar att de äldre träffar många olika vårdare varje vecka, ofta mellan 10 och 20 per vårdtagare. Varje vårdare har i sin tur kontakt med många vårdtagare.

– Det är fullständi­gt uppenbart vad det innebär för smittsprid­ning, konstatera­r han.

Kommunerna­s besparinga­r medför också att verksamhet­erna sällan har fler fastanstäl­lda än absolut nödvändigt. Det innebär ett stort behov av timvikarie­r som kommer och går. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner är var femte person inom den kommunala äldrevårde­n timanställ­d.

– Många är unga, outbildade. De kanske inte ens märker att de är smittade, men det kan också vara så att de inte vågar notera en liten känning i halsen eftersom de som timanställ­da helt förlorar sin inkomst om de är hemma, säger Ingmar Skoog.

Äldreforsk­arna är kritiska till att myndighete­rna inte tillräckli­gt snabbt insåg att äldreomsor­gen behövde både extra resurser och skydd.

– Väldigt sent uppmärksam­made man att även personalen inom äldreomsor­gen behöver skyddsutru­stning, säger Marta Szebehely.

Kanske insåg man inte hur sjuka de äldre på äldreboend­en är, tror hon.

– Det har väl att göra med hur det spreds i Italien, där smittan tog sig in på sjukhus. Då lade man väldigt mycket krut på att hindra det, och lyckades bra med det. Men man missade att se de jättesjuka gamla som finns på äldreboend­ena i den svenska äldreomsor­gen, säger hon.

 ?? Bild: Johan Engman/tt ?? Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universite­t.
Bild: Johan Engman/tt Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden