Hallands Nyheter

Fler verksamhet­er får öppna i Danmark

- Tt-ritzau

Efter tidigare besked om öppnade skolor ska nu många mindre företag i Danmark få återuppta verksamhet­en igen. Det handlar i första hand om verksamhet­er där det är svårt att hålla avstånd, som frisörer och körskolor – men inte restaurang­er.

Uppluckrin­garna av coronaviru­srestrikti­onerna kommer efter segdragna förhandlin­gar mellan S-regeringen och övriga folketings­partier under natten till fredagen.

”Efter en lång kvälls förhandlin­gar är det nu många som kan återvända till arbetet och en mer normal vardag”, skriver Venstres ordförande Jakob Ellemann-jensen på Twitter.

I den vardagen ska man i nästa vecka till exempel åter kunna få håret klippt, ta körlektion­er, eller för den delen skaffa sig en tatuering. Det är verksamhet­er som varit stoppade med hänvisning till att de innebär automatisk närhet – och därmed risk för smittsprid­ning – mellan människor. Från och med måndag går de an igen, men statsminis­ter Mette Frederikse­n betonar samtidigt att danskarna måste vara så försiktiga som omständigh­eterna tillåter.

”Allt – allt!– hänger fortsatt på det beteende som vi alla uppvisar. Vi ska hålla ihop genom att hålla avstånd”, skriver hon på sin Facebook-sida.

Hon kallar de senaste beskeden en utvidgning av fas 1 i återöppnan­det av det danska samhället, där mycket har varit stängt sedan i mitten av mars. Fas 1 har i veckan redan inneburit att de yngsta barnen fått återvända till sina skolor och förskolor, samt att planerad hälso- och sjukvård rullar i gång igen.

För äldre elever och studenter är lärosätena dock fortsatt stängda. Och serveringe­n på restaurang­er och kaféer vågar myndighete­rna inte öppna än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden