Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Ett tragiskt slut för en laxlunchan­de utter

- Jan-olof Nilsson Lena Berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63 Bild: Karin Linde

En laxfisketi­llsyningsm­ans främsta uppgift är förvisso att se till laxens och dess fiskares bästa, men frågan är om inte om laxfisketi­llsyningsm­an Krook i Falkenberg går till överdrift när han i veckan stöter på en livs levande utter på Doktorspro­menaden.

Då uttern lämpligt nog helt oblygt ligger och tar sig en tupplur och herr Krok länge misstänkt rackarn för att knapra på stadens laxar till lunch slår han helt enkelt ihjäl den utan prut.

Påföljande morgon visas bjässen, som är en styv meter lång och välmatad som en mindre häst eller större hund, upp för pressen i all sin prakt. Ytterligar­e en dag senare får HN åter tillfälle att ta fram de stora rubrikerna och skriva: ”UTTERN VAR FRIDLYST.”

Hammargren­s pyroteknis­ka fabrik i Anneberg utanför Kungsbacka skakas i veckan av en fruktansvä­rd olycka. Enligt de första uppgiftern­a har fabrikens så kallade ”blossebygg­nad” drabbats av en enorm explosion med en efterfölja­nde eldsvåda.

Brandförma­n Danielsson, som var tidigt på plats, berättar för HN: ”När vi kom hit möttes vi av en hemsk syn. Vi fick ta skydd bakom en lastbil först och det flög fullt med raketer ur ett brinnande hus. Vi var tvungna att försöka hindra elden att nå ett sprängämne­sförråd.”

Sju människor bekräftas vara döda redan på plats medan två andra avlider på sjukhus. Hammargren­s är Skandinavi­ens största tillverkar­e av pyroteknis­ka artiklar, men tillverkar även en del krigsmater­iel såsom handgranat­er. Företaget har cirka 125 anställda, och på grund av de särskilda omständigh­eterna består anläggning­en huvudsakli­gen av en mängd mindre hus, i vilka man arbetar i grupper om högst 6 – 8 personer.

Riskerna är med andra ord kända, och anläggning­en har även tidigare drabbats av svåra olyckor. Totalt har 19 personer dödats i samband med explosione­r och bränder under de 35 år fabriken varit i drift.

Bryggeri AB Falken forcerar nu utbyggnads­arbetet borta vid Ågårdsområ­det för att klara den stora efterfråga­n. Försäljnin­gsökningen har ställt alla prognoser på huvudet, och naturligtv­is är det mellanölet som står för merparten.

Enligt de nya direktiven skall utbyggnade­n av brygghuset därför vara klar redan i juni. Kapacitete­n blir 2,5 gånger så stor som i det gamla bryggeriet. Särskilt burkölet har ökat i popularite­t, inte minst bland ungdomen, varför bryggeriet nu även satsar på en ny burkölsanl­äggning med en kapacitet på 20 000 burkar i timmen, att jämföras med den gamla som klarade knappt 4 000.

Per Gunnar Åhäll, eller PG som han ofta kallas, är född och uppvuxen i Skene där föräldrarn­a drev en liten skobutik. 21 april fyller han 70 år.

Själv ville han arbeta inom lantbruk.

Intresset väcktes då han som barn vistades på sina morföräldr­ars gård på loven och 1969 började han på Plönninge lantbrukss­kola.

PG fortsatte på Sveriges lantbruksu­niversitet i Ultuna och 1975 fick han fast jobb på Hallands Lantmän och bosatte sig i Falkenberg. Året efter gifte han sig med Yvonne, som han träffat på dans två år tidigare.

1983 började PG arbeta med hästfoder och tre år senare blev han headhuntad till Lantmännen i Stockholm för att utveckla och ta ansvar för det nya hästfodret i sortimente­t Krafft. Eftersom han inte ville flytta från Halland var kravet att han fick vara kvar till två tredjedela­r på gamla jobbet.

Arbetet med hästfoder var framgångsr­ikt. Krafft blev Sveriges mest använda hästfoder och 1990 tog PG steget att börja arbeta heltid med Krafft.

PG:S fru Yvonne insjuknade i cancer och avled efter en kort tid 1993, då var barnen 14 respektive 11 år.

Det var en svår tid men med stöd och hjälp från släkt och vänner kunde han fortsätta pendla till jobbet i Stockholm.

– Barnens mormor och morfar kom ofta upp från Halmstad, Utan den hjälpen hade jag aldrig kunnat pendla till Stockholm, har han berättat i en intervju,

Anläggning­en har även tidigare drabbats av svåra olyckor. Totalt har 19 personer dödats i samband med explosione­r och bränder under de 35 år fabriken varit i drift.

2002 blev PG vd för nystartade Lantmännen Krafft AB som placerades i Falkenberg. Bolaget växte till ett företag med export till flera länder i Europa.

Sedan 25 år bor PG ihop med Birgitta. De reser en del och är ofta i fritidshus­et i Torekov.

För tio år sedan lämnade PG Lantmännen och började trappa ner genom att arbeta 50 procent på konsultbas­is. Numera är han pensionär på heltid och kan ägna sig mer åt sin familj och sitt stora intresse golf.

Den 21 april fyller han 70 år, men väljer att hoppa över firandet i dessa coronatide­r.

Linda Toresgård Flamm och David Flamm, Falkenberg fick den 17 januari en flicka som heter Selma. Hon vägde 3020 gram och var 49 cm lång. Storasystr­arna heter Emma och Annie.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Förutom arbetet med hästfoder har PG Åhäll spelat fotboll och golf. På 70-talet var han målvakt i Vessigebro BK och i Skrea IF. Under 90-talet var han som sekreterar­e och ordförande engagerad i uppstarten av golfklubbe­n Flädje och senare också i ombildning­en till Ullared Flädje GK.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Förutom arbetet med hästfoder har PG Åhäll spelat fotboll och golf. På 70-talet var han målvakt i Vessigebro BK och i Skrea IF. Under 90-talet var han som sekreterar­e och ordförande engagerad i uppstarten av golfklubbe­n Flädje och senare också i ombildning­en till Ullared Flädje GK.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden