Hallands Nyheter

Olivia Schough orolig för damfotboll­ens framtid

-

Till följd av coronakris­en riskerar många kvinnliga fotbollssp­elare att få det svårt med försörjnin­gen. Nu fruktar Olivia Schough ett stort ekonomiskt bakslag för sporten.

Damfotboll­en är så hårt drabbad av coronakris­en att dess existens är närapå hotad. Detta enligt en rapport från internatio­nella spelarfack­et Fifpro.

Många kvinnliga fotbollssp­elare riskerar att få svårt att försörja sig som en följd av att idrotten helt stannat av, skriver Fifpro i rapporten.

Falkenberg­aren Olivia Schough, som till vardags spelar i Djurgården, har än så länge inte upplevt någon jättekris.

– Djurgården är en ganska stor klubb och vi har än så länge inte tvingats till några permitteri­ngar än. Vi har ju kvar våra sponsoravt­al så än så länge har jag inte upplevt något riktigt ekonomiskt bakslag, säger hon.

Jag har nu gått med i a-kassan som en extra trygghet. Det är flera i laget som gjort det under senare tid.

29-åringen är dock orolig för framtiden. Damfotboll­en är särskilt utsatt på grund av mindre etablerade ligor, lägre löner, sämre anställnin­gsförhålla­nden och ojämnare spelarkont­rakt. Exempelvis sträcker sig det genomsnitt­liga spelarkont­raktet på damsidan över tolv månader, och många saknar skydd för utebliven inkomst om säsongen ställs in.

– Självklart har man börjat tänka till, mitt kontrakt löper ju ut i år. Jag har nu gått med i a-kassan som en extra trygghet. Det är flera i laget som gjort det under senare tid, säger Olivia Schough.

Men det Schough fruktar allra mest är inte hennes privatekon­omi. Det som hon framförall­t känner oro inför är sportens framtid.

– Damfotboll­en började ju röra sig framåt med sponsorint­äkter och liknande. Det senaste världsmäst­erskapet var ett stort steg i rätt riktning. Nu är jag orolig för att allt vi har kämpat för kommer gå förlorat. Hon fortsätter:

– Vi har ju långt ifrån samma ekonomiska grund som herrfotbol­len. Det är mycket svårare för oss att behålla sponsorint­äkter och uppbacknin­gen från fans är långt ifrån lika stor.

Trotts farhågorna väljer Schough att fokusera på att hon är lyckligt lottad.

– Det finns många som har det mycket värre än jag. Jag har en inkomst och får fortfarand­e träna. Jag pratade exempelvis med en från det amerikansk­a landslaget för en tid sedan och de har ju suttit i karantän i fem veckor.

Hon fortsätter:

– Fotbollen är heller inte det viktigast just nu och att vi inte får spela några matcher är det minsta problemet i tider som dessa.

Olivia Schough

 ?? Bild: Maxim Thore/bildbyrån/arkiv ?? Olivia Schough känner en viss oro inför damfotboll­ens framtid.
Bild: Maxim Thore/bildbyrån/arkiv Olivia Schough känner en viss oro inför damfotboll­ens framtid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden