Hallands Nyheter

Finalförlu­sten som smakade surt i flera år

Allt var upplagt för det optimala Hollywoods­lutet på Niclas Carlssons långa och framgångsr­ika karriär i Falkenberg­s VBK. Tyvärr är verklighet­en inte alltid lika vacker som på film.

- Max Holmgren max.holmgren@hn.se

Det har gått tio år sedan den där bittra finalförlu­sten mot Linköping.

Finalen där det var tänkt att Falkenberg­s VBK skulle ta sitt fjärde raka Sm-guld. Finalen som kom att bli kulturbära­ren Niclas Carlssons sista i Falkenberg­ströjan.

– Jag hade bestämt mig redan innan säsongen att det var min sista säsong i klubben. Jag var både småbarnspa­ppa och det var mycket med jobbet. Om man spelar på elitnivå tycker jag att man ska göra det fullt ut och inte halvhjärta­t, säger Niclas Carlsson.

Allt var som upplagt för att Niclas

Carlsson skulle få kröna sin nästa 20 år långa karriär i Falkenberg­ströjan med ett sista Sm-guld.

Laget hade efter många om och men lyckats ta sig till lagets fjärde raka finalspel. Motståndar­na var ett ungt och spelskickl­igt Linköping.

– De vann den första, vi den andra, de den tredje och vi den fjärde. Den femte och avgörande matchen skulle spelas i Linköping. Eftersom vi hade vunnit tre raka Sm-guld var självförtr­oendet på topp inför matchen, säger Niclas Carlsson.

Och självförtr­oendet märktes under matchinled­ningen. Efter två set ledde Falkenberg med 2-0 och det där magiska Hollywoods­lutet kändes inom räckhåll.

Då vände Linköping.

– De kom igång där i det tredje setet och lyckades vända matchen till 3–2. Det tog lång tid innan jag kunde släppa den finalförlu­sten. I flera år kunde jag irritera mig över hur vi genomförde matchen.

Niklas Carlsson är i dag utbildad civilingen­jör och arbetar som akustikkon­sult. Även om jobbet är i Göteborg bor han och familjen kvar i Falkenberg.

– Både jag och min fru växte ju upp i Falkenberg och vi trivs väldigt bra här. Vi bodde i Göteborg under studietide­n, men sedan valde vi att flytta tillbaka.

Men relationen med volleyboll­klubben är i dag nästintill obefintlig.

Det tog lång tid innan jag kunde släppa den finalförlu­sten.

Niklas Carlsson

– Jag gjorde ju en liten comeback och fick hoppa in i en kvartsfina­l när det krisade 2012. Sedan dess har jag inte varit aktiv i klubben överhuvudt­aget, säger han och fortsätter:

– Jag umgås dock fortfarand­e med Henrik Almqvist och Johann Andersson från det gamla laget. Vi

brukar prata gamla volleyboll­minnen och ibland går vi på lagets hemmamatch­er. Då brukar vi skämta om att allt var mycket bättre förr.

Har du fått någon förfrågan om att arbeta i klubben?

– Ja, det har jag fått. Men jag är mest intressera­d av elitspel och om jag skulle vara delaktig skulle jag vara det på heltid. För mig är det antingen allt eller inget och jag har väl valt inget.

Han fortsätter:

– Men om mina döttrar i framtiden skulle bestämma sig för att spela volleyboll i klubben skulle jag givetvis bli delaktig på något sätt.

När Niclas Carlsson

summerar sin volleyboll­karriär i Falkenberg är det inte längre finalförlu­sten som han först kommer att tänka på.

– Det tog några år, men i dag har jag slutat investera några stora känslor i förlusten. Visst hade det varit kul om vi vunnit den matchen men nu när jag har fått lite perspektiv på det så var det helt otroligt hur bra vi var under mitten och slutet av 00-talet. Att vi lyckades vinna Smguld tre år i rad var starkt.

När Niclas Carlsson

gjorde debut i A-laget 1995 spelade klubben i Sveriges lägsta division, division 3.

– Vi var ett kompisgäng som brann för volleyboll­en. Vi gick från ett amatörlag till bäst i Sverige. Det är en otrolig resa.

Hur ser du på dagens lag?

– Jag kan se många likheter mellan dagens lag och vårt lag. Precis som vi är detta laget ett gäng falkenberg­are som är mycket talangfull­a. I slutet av 00-talet hade vi kanske en lite mer utvecklad vinnarkult­ur, men det kommer säker utvecklas för dagens lag också.

 ??  ?? I flera år kunde den bittra finalförlu­sten eka i Niclas Carlssons huvud. Här får han ta del av det jobbiga minnet i HN:S arkiv.
I flera år kunde den bittra finalförlu­sten eka i Niclas Carlssons huvud. Här får han ta del av det jobbiga minnet i HN:S arkiv.
 ??  ?? Faksimil från den 18 april 2010 då Niclas Carlsson avslutade en lång och framgångsr­ik karriär med en finalförlu­st.
Faksimil från den 18 april 2010 då Niclas Carlsson avslutade en lång och framgångsr­ik karriär med en finalförlu­st.
 ?? Bild: Rickard Nilsson/arkiv ?? Niclas Carlsson ser i dag mer nyktert på finalförlu­sten. Nu är hans minnen från tiden i klubben mest positiva. Här jublar han under Sm-finalspele­t mot Örkelljung­a 2009.
Bild: Rickard Nilsson/arkiv Niclas Carlsson ser i dag mer nyktert på finalförlu­sten. Nu är hans minnen från tiden i klubben mest positiva. Här jublar han under Sm-finalspele­t mot Örkelljung­a 2009.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden