Hallands Nyheter

Tunga arenahyror blir kvar i Varberg och Falkenberg

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se 010-471 52 47

Varken Falkenberg­s eller Varbergs kommuner har planer på att ge Falkenberg­s FF eller Varbergs Bois hyreslättn­ader – just nu ....

Klubbchefe­n i Falkenberg­s FF, Patrik Lundgren, har berättat att FFF betalar 3,5 miljoner per år för hyra av planer, Falcon Alkoholfri Arena och andra lokaler.

– Strax före påsk skickade vi en formell skrivelse till Falkenberg­s kommun där vi ställt frågan hur de tänker, och om de noterat Svenska Fotbollför­bundets skrivelse, berättar Patrik Lundgren.

Svenska Fotbollför­bundet skrev till alla Sveriges kommuner om bad bland annat om att de skulle ”avstå från plan- och lokalhyror­na för idrottsför­eningarna under 2020”.

Under fredagen hade Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämn­den i Falkenberg­s kommun, och Johan

Klingborg, tf chef på Kultur, fritid och teknikförv­altningen ett möte.

– Vi kommer inte att i dagsläget ge några hyressubve­ntioner till någon förening. Vi kommer att se tiden an och se hur de nationella och regionala stöden blir. I Falkenberg ska vi täcka upp där det behövs, säger Georgia Ferris.

Redan nu kan alla föreningar få anstånd med betalninga­r till kommunen.

– Det är beslutat och gäller i sex månader. Vi håller på att sy ihop det paketet och ska presentera det nästa vecka,

Klubbchefe­n i Falkenberg, Patrik Lundgren, informerad­es under fredagen om mötet och vad som framkommit.

– Jag tycker att vi har en bra dialog med kommunen även om vi i dagsläget inte får någon hyreslättn­ad. Man måste avvakta och se effekterna och det tycker jag är helt rätt. Och vi är ju inte den enda föreningen i kommunen. Det viktiga är att ha en dialog och se möjlighete­rna.

Inte heller i Varbergs kommun har man beslutat om några hyressänkn­ingar. Varbergs Bois nya planhyra för Varberg Energi Arena är på 1,5 miljoner/år

– Det har inte varit någon diskussion om hyran av den arenan och vi för ingen dialog med Bois. Vi vet ju heller inte om eller när Allsvenska­n kommer igång, säger Mari Hagborg Lorentzon, avdelnings­chef kulturoch fritidsför­valtningen.

– Det vi kan göra är att eventuellt ge anstånd med hyran till föreningar som får bekymmer med betalninge­n. Och det är föreningar som hört av sig redan om detta. Jag vill inte säga vilka.

Kultur och fritid öppnar upp för föreningar att berätta om sin ekonomiska situation.

 ??  ?? Falkenberg­s FF och Varbergs Bois får fortsätta att betala fullt pris för sina hyror.
Bild: Hn/arkiv
Falkenberg­s FF och Varbergs Bois får fortsätta att betala fullt pris för sina hyror. Bild: Hn/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden