Hallands Nyheter

Alla jublar inte när Vm-klassiker går i repris

- David Hjorter/tt

SVT ska reprisera Sveriges matcher från VM 1994 för att lindra sportabsti­nensen under coronapand­emin.

– Vi har upplevt ett enormt sug efter sport hos tittarna, säger SVT:S sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Men alla är inte lika positiva.

Med start på lördag och ytterligar­e två helger framåt repriserar SVT Sveriges matcher från herrarnas fotbolls-vm i USA 1994. Ett mästerskap som slutade i att Blågult tog brons efter flera minnesvärd­a ögonblick.

SVT:S sportchef Åsa Edlund Jönsson motiverar valet med den rådande pandemin som har gjort att i princip all världens elitidrott pausats på obestämd tid.

– Vi har upplevt ett enormt sug efter sport hos tittarna. Att man vill samlas runt någonting annat än corona, som präglar det mesta som händer just nu. VM 94, en svensk idrottskla­ssiker, kände vi kunde vara något som samlar det svenska folket. En nostaligre­sa deluxe, säger Åsa Edlund Jönsson. Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har fått jättemycke­t positiva reaktioner. Supermycke­t kärlek.

Alla har däremot inte varit positiva. Aftonblade­ts krönikör Patrik Brenning skrev bland annat följande i en krönika i förra veckan:

”Det här initiative­t kan bara jämföras med en ren traumahand­ling. SVT Sports nostalgisk­a styre och åldrande tittare behövde något tryggt att hålla i handen i de osäkra tiderna.”

– Det finns alltid kritiska röster. Men om det är en, två kritiker och 998 som är positiva väljer jag att lyssna på de positiva. Det är ingen som tvingar folk att titta, säger Åsa Edlund Jönsson.

Lasse Granqvist, mångårig sportjourn­alist som bevakade mästerskap­et för knappt 26 år sedan på plats för Sveriges Radio, tycker inte att det finns något rätt eller fel i att reprisera de gamla matcherna.

– Det är bara att köra, men sedan kommer jag inte att titta därför att jag inte får ut så väldigt mycket av det. Däremot skulle jag kanske vilja se om de åkte hem till Tommy Svensson (tidigare förbundska­pen) och gjorde ett fördjupand­e samtal om var fotbollen befinner sig i dag, eller träffade Tomas Brolin som kom med i världslage­t 1994. Alla de där berättelse­rna är ju redan sagda, redan gjorda, men man kan fördjupa samtalet. Det skulle jag tycka var jätteintre­ssant, säger Lasse Granqvist, som numera jobbar för TV4 och C More, och fortsätter:

– Min grej i det här är att jag tycker att idrott ska vara här, nu och direkt. När jag vet hur det går i matchen, då tittar jag inte för jag får inte i gång någon adrenalink­ick av det. Men det är helt rätt att visa det. Har du arkivet är det bara att lägga ut, herregud.

Botox har krånligt läge med bakspår på kort distans men han avslutade vasst från samma läge senast så det kan lösa. Han var fin i årsdebuten och har chansen om det inte strular. Big Jim Pellini är värst emot men har ett ännu sämre läge.

 ?? Bild: Bildbyrån ?? Här är laget som tog Vm-brons i USA 1994.
Bild: Bildbyrån Här är laget som tog Vm-brons i USA 1994.
 ?? Bild: Bildbyrån ?? SVT sportchef Åsa Edlund Jönsson försvarar sändningar­na.
Bild: Bildbyrån SVT sportchef Åsa Edlund Jönsson försvarar sändningar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden