Hallands Nyheter

Collins töjer på begreppet country

- Johan Lindqvist kulturnoje@hn.se

Country

Ruthie Collins ”Cold comfort” (Sidewalk records)

Ruthie Collins är långt ifrån först med att ta sig till kalifornis­ka naturreser­vatet Joshua Tree för inspiratio­n. Det är inte konstigt, det är en fullständi­gt magisk plats.

Ikonen Gram Parsons ande anses fortfarand­e sväva här efter överdosen på ett motell. U2 åkte hit för att hitta nycklarna till den amerikansk­a kontinente­ns myter och musik. Bruce Springstee­n använde platsen som fond för sin senaste platta, ”Western stars”.

Ruthie Collins är dock uppvuxen på en farm i Chautauqua County, så långt västerut man kan komma i staten New York. Musikalisk­t hör hon hemma i Nashville även om hon som så många andra töjer på begreppet country.

Lyssna på stråkdrivn­a ”Bad woman” som hade kunnat vara en bra låt i mer eller mindre vilken genre som helst. Likadant med ”Dang Dallas” som görs med liknande orkestreri­ng. Där finns en röd tråd värd att spinnas vidare på i framtiden.

Flera av låtarna reder ut begreppen efter att Ruthie Collins levt tillsamman­s, som medberoend­e, med en missbrukar­e. Allra mest välformule­rad är hon i den isande men ändå kärleksful­la och allt annat än dömande ”You can’t remember”.

Majoritete­n av låtarna är mer av typisk country, men Ruthie Collins har integritet och ambition nog att göra något eget av det välbekanta.

Lyssna exempelvis på hur hon varvar det ömsinta med det smaskande och mer storslagna i ”Hey little girl”. Och i avslutande ”Big steal borrow” sjunger hon alldeles nära, helt utan åthävor.

Utan att den här plattan placerar Ruthie Collins i det absoluta toppskikte­t av den moderna countryn så närmar hon sig. Och albumet visar att hon redan nu är väl värd en ordentlig genomlyssn­ing.

 ?? Bild: Cal&alv ?? Ruthie Collins skivdebute­rade som 33-åring med ”Get drunk and cry” 2017. Nu har hennes andra countryalb­um släppts.
Bild: Cal&alv Ruthie Collins skivdebute­rade som 33-åring med ”Get drunk and cry” 2017. Nu har hennes andra countryalb­um släppts.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden