Hallands Nyheter

Internethu­morn frodas när kulturlive­t ligger på is

- Filip Mitrovic kulturnoje@hn.se

Memes har blivit en yngre generation­s sätt att hantera både ensamheten och osäkerhete­n i pandemitid­er. Men varför är det så viktigt att kunna samlas och skratta åt det allvarliga?

Coronapand­emin har skjutit upp konserter, festivaler, utställnin­gar, filminspel­ningar och det mesta som kan räknas inom ramarna för kulturskap­ande. Men en sista kulturell betongbalk står kvar, stadigare än någonsin: internetku­lturens egna memes.

Institutet för språk och folkminne (Isof) definierar en meme som ”en viss sorts skämt som sprids i sociala medier”. Den som vågar sig ut där möts av mer konkreta exempel.

Bilder som gör narr av toalettpap­persbunkra­re, korta klipp om urartade hemmakonfe­renser och virala danser i isolerade karantänhe­m. På sociala medier verkar memes ha blivit en försvarsme­kanism mot den rådande osäkerhete­n.

– Människor behöver pauser från krisen och får något att enas runt och skratta åt, säger Beata Jungselius, som har forskat i internetku­ltur och är doktorand vid institutio­nen för tillämpad IT på Göteborgs Universite­t.

– Man samlas runt memes och kan uppleva en stark känsla av samhörighe­t via gemensamma intressen och ståndpunkt­er. Det blir ofta ett sätt att skapa en distans till något som är jobbigt, något att skratta åt för en stund. Vi kan dela det med någon och känner att vi är i det här tillsamman­s, säger Beata.

I en tid där människor uppmanas att stanna hemma ökar aktivitete­n på internet. EU fick uppmana videotjäns­ter som Youtube och Netflix att begränsa sina tjänster, och i Sverige har bland annat Telenor meddelat att man noterat ett högre tryck på dataanvänd­ningen.

På Instagram finns svenska sidor som Dyngbaggeg­alan och Filmfabrik­en, som tillsamman­s når miljontals människor med sina humoristis­ka klipp från svensk tv och film.

Signaturen @sauronlol driver ett Twitterkon­to med över 30 000 följare och har bland annat blivit känd för att göra memes av självuppta­gna kändisar. Ett av hens mest populära klipp skildrar Bianca Ingrossos försök att beställa äggröra på en restaurang som inte hade det som ett alternativ på menyn.

– Tid är inte direkt en bristvara just nu och många spenderar den med att tänka, grubbla och ängslas. Alla är oroliga, och den som påstår något annat ljuger antagligen. Ett sätt att ta udden av den oro som många känner är att skämta om den, för att avdramatis­era och kanske i någon mån göra den här situatione­n mer hanterbar, säger den anonyme twittraren.

– Ibland behöver vi ett avbrott från alla nattsvarta tidnings- rubriker och då är sociala medier en alldeles utmärkt tillflykts­ort. Någonstans att hämta andan.

Vanligtvis är producente­rna av memes personer som kan livnära sig genom att driva humorkonto­n på sociala medier, men i karantänti­der får fler människor tid över och ett konstant flöde av inspiratio­n, vilket kan vara en av förklaring­arna till varför internethu­morn frodas i kris.

Hur viktigt är det att skapa material om coronaviru­set just nu?

– Jag tror inte att man behöver pumpa ut ”corona-content”, men jag tror helt klart att det hjälper om man fångar tidsandan. Corona är namnet på allas läppar just nu, vare sig vi vill det eller inte, säger @sauronlol.

Internethu­morns terapeutis­ka funktion ger människor ett medel för att kunna hantera coronakris­en. På sättet som de sprids från människa till människa så kan kulturen jämföras med ett virus. Och på samma sätt som virus kommer och går, så kommer även memes göra det.

– Memes blir någon form av ventil, ganska självklar som utlopp och något annat att tänka på. Tillgängli­gheten är stor då de flesta har en telefon med en kamera, appar och mallar som kan producera och sprida materialet, säger Beata Jungselius.

– Vissa skämt dör ut men så ersätts de av nya. Eftersom att memes är en spegling av samtiden så kommer de att existera så länge som allt annat finns, säger Beata Jungselius.

Ola Sigurdson, professor i trosoch livsåskådn­ingsvetens­kap vid Göteborgs universite­t, har under längre tid forskat kring humor och dess historiska inverkan på människan. Han menar att memes popularite­t beror på att de ger ett ironiskt eller humoristis­kt perspektiv på något som är välkänt.

I sin forskning har han noterat tre funktioner som humor gestaltas genom.

– Den första handlar om antagonism. Att häckla eller skoja på någon annans bekostnad. Den andra funktionen är sympati, där man möts i att skratta åt något och upptäcker en gemenskaps­känsla.

– Den sista är vad jag kallar för den terapeutis­ka funktionen och är en mekanism för att kunna hantera kris. Det kan vara en kris som just nu men även en personlig sådan som sjukdom eller död.

Ola Sigurdson nämner galghumorn som ett sätt att skapa avspänning eller distanseri­ng från en rådande kris, och för att vidareutve­ckla sin tes om humorns tredje funktion så tar han hjälp av en av historiens främsta psykoanaly­tiker.

– Sigmund Freuds essä ”Der Humor” börjar just med ett sådant skämt: ”Veckan börjar bra sa han som skulle hängas på en måndag”. Det är ett sätt för den dödsdömde att distansera sig från sin död genom något slags illusorisk­t hopp.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Humor har länge varit en mänsklig försvarsme­kanism och för första gången är memes ett medel för att hantera en kris.
Bild: Meli Petersson Ellafi Humor har länge varit en mänsklig försvarsme­kanism och för första gången är memes ett medel för att hantera en kris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden