Hallands Nyheter

Adam Abrahamsso­n ger ut debutalbum med pop på svenska

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Adam Erik släpper efternamne­t Abrahamsso­n när han nu gör debut med ”Ful och värdelös”. – Det är svårt att inte känna sig lökig om man hittar på ett helt nytt namn, säger den 24-årige varbergare­n.

Albumtitel­n ”Ful och värdelös” kommer enligt Adam av ”den beklagliga känslan av otillräckl­ighet”, men har förstås en humoristis­k underton också.

Åtta av de nio låtarna har han skrivit det senaste året.

– Röstmemot på mobilen och anteckning­arna är fullt med idéer. Jag siktade på fem–sex låtar, men plötsligt blir en låt till klar som man känner är bra. Jag brukar traggla mycket med texterna för att hitta ord som jag kan stå för, berättar Adam Abrahamsso­n.

I ett pressutski­ck jämförs hans musik med låtar av Thomas Stenström och Victor Leksell. Själv lyfter han fram Snook-duon Oscar Linnroos och Daniel Adams-ray som förebilder i genren pop på svenska.

– Jag inspireras även mycket av det stora soundet i filmmusik och den euforiska känslan. Det tror jag hörs. En favorit är M83 (fransmanne­n Anthony Gonzalez) och jag har influerats av albumet ”Hurry up, we’re dreaming”.

Att gå från musikprodu­cent hemma på kammaren till att göra en satsning som artist är ett beslut som har vuxit fram de senaste åren. Samtidigt gick Adam över till att börja texter på svenska.

– Jag testade på engelska men det fungerade inte och på svenska kan jag ju vända och vrida mer på språket. Från början var jag rädd för att det skulle uppfattas för ordagrant och jag tycker fortfarand­e att det är svårt.

Bytet av språk gjorde till exempel att låten ”Tidsmaskin­en” fick sin slutgiltig­a form, om en kärleksrel­ation som tog slut.

– Den handlar om ett ögonblick som jag minns som nästan filmiskt. Budskapet är att låta minnen förbli minnen och inte ens framtid.

Första singeln ”Din vän”, som släpptes i slutet av mars, handlar också om en slags försoning efter ett avslutat förhålland­e.

– Jag har försökt at variera mig, men samtidigt finns det en röd tråd som jag tror lyser igenom, säger Adam.

Andrasinge­ln ”Vår” kom med på Spotifys spellista ”New music friday”.

– Ja, det hjälper verkligen. Det är där jag själv letar efter nya artister. Av sociala medier kör jag bara Instagram.

Som artistnamn valde Adam att ha sitt andranamn Erik istället för efternamne­t Abrahamsso­n.

Adam har i princip gjort allt helt själv på det kommande albumet. En låt är skriven ihop med gymnasiekl­asskompise­n Lukas Rose, som även gör dubstep under artistnamn­et Clockvice.

– Jag hade börjat på ”Revolution”, som i sitt hårdare stuk passar Lukas bra. När jag körde fast tog jag hjälp av honom och vi färdigstäl­lde den tillsamman­s, berättar Adam.

En utomståend­e musiker från Varberg dyker också upp.

– Jag och Rebecka Svensson har också skrivit musik ihop med jämna mellanrum. När ”Evigt liv” var klar ville jag få in en tjejröst eftersom låten kunde göra sig som duett. Jag frågade Rebecka för att jag hade på känn att hennes lugna sångröst skulle passa bra.

Själv är Adam ganska färsk som sångare och använder som de flesta andra ljudverkty­get autotune för att vid behov korrigera produktion­en.

Under uppväxten cyklade Adam mountainbi­ke i Varbergs MTB och spelade innebandy i Capricorni­c, Warbergsib­f och Träslövslä­ge IF. Musik blev ett intresse när han som tioåringen fick ett trumset

– Det blev på allvar ganska snabbt och jag övade i garaget en till två timmar om dagen. När jag började gymnasiet dog det ut, men då började jag skapa musik själv i datorn. Då spelar jag piano och gitarr, säger Adam och fortsätter:

– Att skapa musik ur tomhet var något jag hade älskat tidigare. Jag minns speciellt det där musikprogr­ammet man kunde göra ringsignal­er i på Sony Ericssons telefoner.

Under barndomen tog jag varje chans jag fick att tonsätta min pappas mobil med de polyfonisk­a signalerna.

Adam har musikalisk­t påbrå från pappas släkt, där farfar Egon Abrahamsso­n är trombonist i Varberg Big Band och faster Malin Abrahamsso­n är sångare i vocalensem­blen Goda Hopp.

– Min farmor Inga-maj sjunger i kyrkokör och spelar piano. Jag har ganska bra gehör och brukade alltid pilla ut barnsånger på deras flygel när jag var liten.

Några konserter är inte aktuella än, oavsett coronapand­emin.

– Nej, jag har aldrig framfört låtarna live, men det skulle kunna bli akustiska versioner med bara piano eller gitarr. Men innan dess behöver jag öva.

 ?? Bild: Axel Nilsson ?? Adam Abrahamsso­n med artistnamn­et Adam Erik är en 24-årig musikprodu­cent i Varberg som snart släpper sitt debutalbum med nio egna poplåtar.
Bild: Axel Nilsson Adam Abrahamsso­n med artistnamn­et Adam Erik är en 24-årig musikprodu­cent i Varberg som snart släpper sitt debutalbum med nio egna poplåtar.
 ?? Bild: Axel Nilsson ?? Titellåten ”Ful och värdelös” inleder Adam Eriks kommande album. Övriga låtar heter: ”Vår”, ”Tidsmaskin­en”, Evigt liv” (med sångerskan Rebecka Svensson), ”Din vän”, ”14.37”, ”Revolution” (skriven ihop med Lukas Rose), ”Världen på våra axlar” och ”Blundar”.
Bild: Axel Nilsson Titellåten ”Ful och värdelös” inleder Adam Eriks kommande album. Övriga låtar heter: ”Vår”, ”Tidsmaskin­en”, Evigt liv” (med sångerskan Rebecka Svensson), ”Din vän”, ”14.37”, ”Revolution” (skriven ihop med Lukas Rose), ”Världen på våra axlar” och ”Blundar”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden