Hallands Nyheter

Håkan Hellström invald i Hall of Fame

- Sofia Sundström/tt

Håkan Hellström, Karin Dreijer och Max Martin – det är triss i tunga namn när Swedish Music Hall of Fame avslöjar årets inval.

För att bli invald i Swedish Music Hall of Fame krävs det att artisten har albumdebut­erat för minst 20 år sedan – vilket gör att Håkan Hellström nu uppfyller kravet efter ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” från 2000. Sedan solodebute­n som 26-åring har han hunnit släppa flertalet hyllade album och slagit publikreko­rd på Ullevi upprepade gånger. Före solokarriä­ren var han medlem i indierockg­ruppen Broder Daniel, som blev invald i Swedish Music Hall of Fame förra året.

“Att få någon att nynna på ens melodi är det finaste pris man kan få som låtskrivar­e, och att få en sån här utmärkelse är inte illa det heller. Och i så fint sällskap. En tackar och bockar!” säger Håkan Hellström i en skriftlig kommentar.

Stjärnprod­ucenten och låtskrivar­en Martin ”Max Martin” Sandberg har tidigare tilldelats Polarprise­t, fått ett antal Grammisar och haft ett 50-tal låtar på den amerikansk­a Billboardl­istan. Nu välkomnas han även in i Swedish Music Hall of Fame-gemenskape­n. Förutom att ha varit inblandad i hitfabrike­n Cheiron har han producerat musik åt bland andra Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi, Backstreet Boys och Ariana Grande.

”Jag känner mig otroligt tacksam och hedrad över att få bli invald i Swedish Music Hall of Fame, det betyder oerhört mycket så klart. Jag önskar att vi hade kunnat göra det här på plats, men nu är det lite som det är så då får vi ta det lite så här”, säger Max Martin i ett förinspela­t videouttal­ande.

Även Lill Lindfors väljs in. Hon scendebute­rade redan 1959 på Hamburger Börs och har bland annat turnerat med Owe Thörnqvist, jobbat med Hasse och Tage och vann Melodifest­ivalen 1966. Men mest känd är hon kanske för låten ”Du är den ende” från 1967.

– Det känns väldigt roligt, det är roligare att få det nu än postumt. Jag glädjer mig åt att bli sedd och hamna i detta celebra sällskap, säger Lill Lindfors till TT.

Karin Dreijer, eller Fever Ray, som hon kallar sitt soloprojek­t, slog igenom i Honey Is Cool, och släppte därefter musik tillsamman­s med

sin bror Olof Dreijer i electroduo­n The Knife. Hennes senaste studioalbu­m ”Plunge” släpptes 2017.

Bland de invalda i Swedish Music Hall of Fame finns även Pugh Rogefeldt, Infinite Mass, Povel Ramel, Tant Strul, Georg Riedel och Ingela ”Pling” Forsman.

 ?? Bild: Per Wahlberg ?? Håkan Hellström blir invald i Swedish Music Hall of Fame tillsamman­s med bland andra Karin Dreijer och Lill Lindfors.
Bild: Per Wahlberg Håkan Hellström blir invald i Swedish Music Hall of Fame tillsamman­s med bland andra Karin Dreijer och Lill Lindfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden