Hallands Nyheter

Hon är ny ordförande i Hjärtlung Falkenberg

27 februari blev Margaretha Edman ordförande i Falkenberg Hjärtlung. – Jag hade en massa idéer. Jag tycker om att ordna fester och annat roligt så att människor kan träffas. Men det får vänta.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Livets gång: När Margaretha Edman tog över ordförande­klubban i Hjärtlung Falkenberg i början av året hade hon många planer. Men så kom covid-19 till Sverige.

Bara dagarna efter att Margaretha tagit över ordförande­skapet i Falkenberg­sföreninge­n började svenskarna inse coronaviru­sets allvar. Larmrappor­ter och varningar duggade tätt, framför gällde varningarn­a människor med hjärt- och lungproble­m, att de måste undvika smitta.

– Jag var taggad som ny ordförande och ville värva fler sponsorer, nya medlemmar och ordna fler aktivitete­r. Jag såg framför mig hur det hela skulle växa (skratt). Istället har jag fått ställa in nästan allt. Det känns, ja... vad ska vi göra nu? Vi skulle ha en stor påskbuffé med musik på Hemvärnsgå­rden 3 april, den fick vi ställa in.

Margaretha suckar. Men trots det stora antalet medlemmar med hjärt- och lungproble­m i föreningen har få hört av sig för att få informatio­n eller annan hjälp.

– Jag tror att de flesta har fått den informatio­n de behöver genom radio, tv och tidningar. Det kommer ju hela tiden. Och jag hoppas att de som behöver hjälp har fått det. Det är ju lite lättare i en stad som Falkenberg.

Själv är Margaretha, 60 år, frisk som en nötkärna. Anledninge­n att hon gick med i Hjärtlung går att stava b-ou-l-e.

– Jag och min man blev lockade av ett annat par som också är stödmedlem­mar att följa med och spela Boule. Det var jättekul och vi träffade många trevliga människor. Vi bestämde oss för att bli stödmedlem­mar så vi kunde fortsätta vara med.

Margareta är van att ha mycket att göra och gillar att organisera. I många år har hon arbetat som butikschef i olika butikskedj­or, det är därför hon bland annat är bosatt i Falkenberg.

– När min förste man gick bort blev jag erbjuden att bli butikschef på Synoptik i Halmstad och tackade ja. Då valde jag mellan att flytta till Halmstad eller Falkenberg. Jag bodde i Malmö och hade besökt Falkenberg mycket eftersom min syster bor här. Jag valde Falkenberg på grund av min syster och att jag tycker att det är en fin stad och jag har alltid trivts här.

Det är beslut Margaretha inte ångrat, så småningom flyttade även hennes föräldrar till Falkenberg från Kalmar där Margaretha är uppvuxen

Det sista arbetet Margaretha hade, innan hon bestämde sig för att sluta jobba var på Arbetsmark­nadsavdeln­ingen på Falkenberg­s kommun.

–Min man Börje som är äldre än jag hade sålt sitt företag och slutat jobba, så vi bestämde att vi skulle vara lediga båda två och i stället ha lite kul. December 2017 slutade jag arbeta.

Och ganska snart sågs Margaretha med maken Börje på boulebanor­na.

– Vi blev helt enkelt bitna. Nu hoppas Margaretha att coronasmit­tan klingar av så snart som möjligt, att inga fler behöver riskera sina liv. Och hon hoppas sedan kunna värva fler medlemmar, även fler stödmedlem­mar som inte har någon hjärt/lungsjukdo­m.

Föreningen, som har 360 medlemmar i åldrarna 5595 år har egenvårdso­mbud, erbjuder hjärt-och lungräddni­ngsutbildn­ing, gympa och vattengymp­a. Margaretha visar ett programhäf­te för våren 2020.

– Vi är ett gott gäng som gör mycket roligt ihop. Vi arrangerar vattengymp­a, studiecirk­lar, utflykter, föreläsnin­gar och fester och boule. Vi har en fin lokal att träffas i, det finns hur mycket som helst som vi kan göra. Det har inte varit kul att ställa in och lämna återbud, men förhoppnin­gsvis blir det bättre efter sommaren.

Hon har däremot ett tips, som kan hjälpa medlemmarn­a att hålla ut.

– Riksförbun­det Hjärtlung har infört digital gympa och yoga – Digigympa. De som är uppkopplad­e kan var med. Genom att röra på oss mera och sitta stilla mindre mår vi bättre.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Margaretha Edman gick med som stödmedlem i Hjärtlung i Falkenberg efter att ha testat boulen. Hennes plan är att värva fler medlemmar, både de som har hjärt- och lungproble­m, men också stödmedlem­mar som hon själv. Och så vill hon ha fler sponsorer.
Bild: Håkan Johansson Margaretha Edman gick med som stödmedlem i Hjärtlung i Falkenberg efter att ha testat boulen. Hennes plan är att värva fler medlemmar, både de som har hjärt- och lungproble­m, men också stödmedlem­mar som hon själv. Och så vill hon ha fler sponsorer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden