Hallands Nyheter

Mojje är hemma för att lära sig nytt yrke

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

När coronapand­emin har satt artistkarr­iären på paus syr Mojje Milacki båtkapell hos sin pappa i Varberg.

Mojje Milacki vid symaskinen? Det är inte en förväntad bild av en artist med omkring 25 miljoner Spotify-lyssningar. – Sy båtkapell är ett ädelt yrke som jag vill kunna, säger Mojje.

Det tänkta 20-årsjubilee­t för barnfavori­terna Nicke & Mojje, som presentera­des i slutet av februari blev som så mycket annat inställt på grund av coronapand­emin.

Planen är nu att Morgan ”Mojje” Milacki (född Johansson) från Tvååker och hans parhäst Niclas ”Nicke” Wahlgren istället ska turnera under 2021. Därför skrivs nya låtar, bland annat ihop med Niclas systerson Benjamin Ingrosso och Erik ”Skojje” Törnblom.

Den sistnämnde är Mojjes kompis från Varberg. Tillsamman­s med Alban Herlitz utgjorde de trion Together som i slutet av 1990-talet var förband till Backstreet Boys, Boyzone och Rod Stewart och hade en hit med ledmotivet till tv-såpan ”Vänner och fiender”.

– På konsertern­a med Nicke & Mojje ska Erik vara vampyr och spela bas. Han har ju varit med och skrivit några av våra populärast­e låtar, så han är självklart med nu också, säger Mojje och syftar på ”Tjaba tjena hallå”, ”Varför pruttar mamma?” och ”Var ligger landet där man böjer bananerna?”, som tillsamman­s har spelats över nio miljoner gånger på Spotify.

Om en dryg vecka ska tre nya låtar spelas in i Erik Törnbloms studio i Göteborg och då väntas finbesök.

– Ja, de är intressera­de från Melodifest­ivalen, så de ska komma ner och lyssna, avslöjar Mojje.

Han nämner även att låtskrivar­e som Uno Svenningss­on och Dan Sundquist (känd som producent och som medlem i Reeperbahn 1977–1982) är inblandade.

För övrigt har We love the 2000s, där Nicke & Mojje skulle dela scen med bland andra Wyclef Jean, Bomfunk MC’S och Amy Diamond i Scandinavi­um och andra stora arenor, flyttats fram och några nya datum är inte fastställd­a ännu.

48-årige Mojje Milacki har förstås märkt hur hårt coronapand­emin slår mot musikbrans­chen och han berättar att många av hans kollegor är ”helt förstörda”. Själv brukar han snitta omkring 50 konserter per år med fullt band, men hade redan 2019 påbörjat en längre paus för att lära sig ett nytt yrke.

– Många musiker har sidoyrken som de skäms för, men jag ser fram emot att kunna jobba halvtid med att sy och laga båtkapell. De flesta av mina gig är ju på helger och under våren och sommaren, så måndag till fredag är jag i princip ledig, även om nya låtar ska fram.

Mojje pendlar numera från Stockholm till hemstaden Varberg, där han stannar i en dryg vecka varje månad. I en lokal i Kvarnagård­ens industriom­råde går han i skola hos en person han känner mycket väl: pappa Tony Johansson, 73 år.

– Det känns lite som att han lämnar vidare en del av sitt livsverk och jag tycker att det är ett svinkul hantverk. Coolt att det alltid finns jobb. Det är en trygghet. Dessutom älskar jag Varberg, säger Mojje och fortsätter:

– Jag har länge velat ha något vid sidan om musiken, på halvtid ungefär. Något som inte kräver samma typ av tankeverks­amhet och då är det här klockrent. Pappa startade Varbergs Båtkapells­ervice 1965 och jag hjälpte till när jag var tonåring. Vad är svårast?

– Det kan vara krångligt att mäta hur stort kapellet ska vara, särskilt om man är ute i blåsten, så jag ska försöka få båtarna inomhus. Och sedan måste man ju förstå hur man har tänkt sig modellen, ha ha. Men till exempelvis alla Monark- och Crescent-båtar finns redan färdiga beskrivnin­gar att följa.

Satsningen på ett nytt yrke innebär inte att Mojje Milacki släpper musiken.

– Att göra familjeund­erhållning i 20 år är inte särskilt glammigt. Det är en ständig fajt att hålla sig ”up to date”, säger Mojje.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Förutom att sy båtkapell skriver Mojje Milacki låtar som Melodifest­ivalens chefer vill provlyssna på.
Bild: Privat Förutom att sy båtkapell skriver Mojje Milacki låtar som Melodifest­ivalens chefer vill provlyssna på.
 ?? Bild: Pressbild ?? Niclas ”Nicke” Wahlgren (till vänster) och Morgan ”Mojje” Milacki tvingades att flyttat fram sin 20-årsjubileu­msturné till 2021.
Bild: Pressbild Niclas ”Nicke” Wahlgren (till vänster) och Morgan ”Mojje” Milacki tvingades att flyttat fram sin 20-årsjubileu­msturné till 2021.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden