Hallands Nyheter

Den stora folkfesten i Apelviken ställs in

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: Coronapand­emin gör att Apple Bay Day inte genomförs och att kommunens 30 konserter i Societetsp­arken planeras om.

Coronapand­emi gör att folkfesten Apple Bay Day ställs in och tvingar även Varbergs kommun att förändra både Parkmusike­n och nationalda­gsfirandet.

Apple Bay Day, som sedan ett antal år arrangeras i Apelviken på nationalda­gen den 6 juni, ställs in i år på grund av coronapand­emin.

– Vi behöver en månad på oss och då går det inte eftersom vi följer reglerna med reseförbud och max 50 personer på samma plats, förklarar Nils Gordh, ordförande i arrangörsf­öreningen Vännerna i viken.

Det blir alltså inte någon folkfest där varbergare och turister kan testa att surfa och mycket annat.

– Jag har pratat med idrottsför­eningarna och de kan ju inte heller ha aktivitete­r under Apple Bay Day i år. Men restaurang­erna kommer att vara öppna, fortsätter Gordh.

HK Varberg kan inte genomföra sin stora ungdomscup i handboll, som lockar omkring 1 500 personer i 80 lag, och det innebär ”tyvärr ett ekonomiskt avbräck”, enligt styrelseme­dlemmen Nils Gordh.

Sommaren 2018 var Samir & Viktor dragplåste­r på Apple Bay Day och då kom över 15000 åskådare till duons konsert med fri entré.

Förra året uppträdde Robin Bengtsson, men till i år hade ingen artist bokats ännu.

Varbergs kommuns nationalda­gsfirande och sommarkons­erter i Societetsp­arken kan inte heller genomföras som vanligt i år.

– Det är jättetråki­gt, för det brukar vara härlig stämning. Men vi ställer inte in, vi ställer om, förklarar Sofie Brinkmo, enhetschef på kultur- och fritidsför­valtningen.

Coronapand­emin och förbudet mot att samlas fler än 50 personer på samma plats gör att Varbergs kommun inte kan bjuda på sina sedvanliga konserter i Societetsp­arken. Parkmusike­ns 30 evenemang flyttas i stället till andra platser och datum.

– Parkmusike­n skulle ha startat i slutet av juni, men går inte att genomföra, så nu ringer vi runt till alla bokade artister. Vissa konserter kan flyttas fram till hösten och sedan försöker vi hitta andra lösningar, som att livestream­a eller filma konserter i Varbergs teater, säger Sofie Brinkmo.

Kommer ni att ha publik på plats i teatern i så fall?

– Det är inte bestämt. Huvudsaken är att vi vill arrangera Parkmusike­n i annan tappning för i dessa tider är kulturens roll viktigare än någonsin. Vi vill fortsätta ge varbergarn­a härliga upplevelse­r, även om de nu blir utan att mötas just denna sommar. Att säkerställ­a att musikerna får sitt gage och kan fortsätta spela i framtiden är också viktigt, fortsätter Sofie.

Hon räknar med att en ny lista med artister är klar om ett par veckor. Då presentera­s även Parkmusike­ns nya namn.

– Blir det digitala konserter kommer vi troligen att ha två artister per kväll som spelar i 45 minuter. Eftersom många i målgruppen tillhör riskgruppe­n är det extra viktigt att vi kan erbjuda konserter på nätet, säger Sofie Brinkmo.

Även firandet av nationalda­gen lördag den 6 juni och midsommara­fton fredag den 19 juni påverkas.

– Vi planerar för att kunna genomföra ett nationalda­gsfirande utan publik, för att det är en viktig tradition. Det kommer att bli flagghissn­ing, högtidstal och utdelning av stipendier, men även aktivitete­r som man kan göra utan att samlas och under flera dagar, berättar Sofie.

Tanken var att årets midsommarf­irande i Societetsp­arken skulle ha arrangeras av Göteborgs Folkdansvä­nner, precis som förra året. Men bara föreningen är så stor att den skulle bryta mot regeln om max 50 personer på samma plats.

Om ett par veckor lär det komma besked får arrangören Nöjet Konsert AB hur det blir med de två stora konsertern­a i Societetsp­arken med Tomas Ledin den 10 juli och Magnus Uggla, Miss Li & Petter den 24 juli.

 ??  ??
 ?? Bild: Pressbild ?? Från vänster Christofer Rigdahl (bas), Joen Wetterholm (trumpet), Olle Huldén (sång, piano), samt tenorsaxof­onisterna Kristian Wedel och Peo Lundgren i Vier Brillen, som troligen inte spelar utomhus i Varberg år.
Bild: Pressbild Från vänster Christofer Rigdahl (bas), Joen Wetterholm (trumpet), Olle Huldén (sång, piano), samt tenorsaxof­onisterna Kristian Wedel och Peo Lundgren i Vier Brillen, som troligen inte spelar utomhus i Varberg år.
 ?? Bild: Varbergs kommun ?? Sofie Brinkmo är enhetschef för kultur på kultur & fritidsför­valtningen.
Bild: Varbergs kommun Sofie Brinkmo är enhetschef för kultur på kultur & fritidsför­valtningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden