Hallands Nyheter

Gymnasielä­rare får inte jobba hemifrån

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Gymnasieel­everna har distansund­ervisning. Trots det får inte Falkenberg­s gymnasielä­rare arbeta hemifrån. Facket anser inte att kommunen följer myndighete­rnas råd.

Falkenberg: Expertråde­t är att jobba hemifrån för att motverka spridninge­n av coronaviru­set. Men det är inte möjligt för Falkenberg­s gymnasielä­rare. Nu kommer det kritik från fackligt håll.

– Jag tycker det är märkligt att Falkenberg­s kommun förbiser Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, säger Hans Hultén, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d i Falkenberg.

Omkring 150 gymnasielä­rare måste arbeta från gymnasiet. Trots att eleverna bedriver distansund­ervisning hemifrån för att motverka spridninge­n av coronaviru­set.

Från fackligt håll riktas det nu kritik över att kommunen inte följer rekommenda­tionerna som Folkhälsom­yndigheten gick ut med 1 april.

En av punkterna: Arbetsgiva­re bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt, samt se till att anställda undviker onödiga resor.

Samtidigt står det på Falkenberg­s kommuns hemsida att man följer de rekommenda­tioner som Folkhälsom­yndigheten och andra ansvariga myndighete­r ger.

– Men i praktiken gör man inte det, i alla fall inte när det kommer till gymnasielä­rare, säger Hans Hultén.

Bland lärarna finns det ett utbrett missnöje över att de beordrats till arbetsplat­sen varje dag i dessa coronatide­r. Men de finns även de som tycker det är helt okej, enligt Hans Hultén.

– Det är lite olika. Men det viktigaste är ju att minska smittsprid­ningen av coronaviru­set som så många känner en oro inför, både när det kommer till hur man själv kan bli drabbad, men även att man kanske riskerar att spridda smitta vidare till andra.

Ett av argumenten till att behålla gymnasielä­rare på arbetsplat­sen är att skolmateri­alet finns på skolan.

– Det är inte sant, för det finns i datorer nuförtiden.

Ett annat argument är att det ska finnas ett samarbete mellan lärare på skolan. Ett kollegialt lärande.

– Det är inte heller sant att det måste bedrivas i skolan, utan det går att göra via Skype bland annat, ja en massa olika sätt nuförtiden. Vi befinner oss inte på 2000-talets början längre, utan det är 2020, säger Hans Hultén.

Under torsdagsef­termiddage­n hålls det ett möte mellan gymnasiech­ef Ulf Olsson och fackliga företrädar­e från Lärarnas riksförbun­d i den här frågan.

– Vi måste ta reda på om det finns några hållbara argument från arbetsgiva­ren som vi kan ta till oss och fundera över, säger Hans Hultén.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Hans Hultén på Lärarnas riksförbun­d tycker det är konstigt att inte gymnasielä­rare kan arbeta hemifrån när eleverna ändå bedriver distansund­ervisning.
Bild: Håkan Johansson Hans Hultén på Lärarnas riksförbun­d tycker det är konstigt att inte gymnasielä­rare kan arbeta hemifrån när eleverna ändå bedriver distansund­ervisning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden