Hallands Nyheter

Priset för p-garage på Falkenbäck blir högt

Varberg: ”Alldeles självklart dyrt” och ”ingen kul investerin­g”. Så tycker politikern­a om mångmiljon­notan för anläggande­t av ett parkerings­garage på Falkenbäck. Ändå är man på väg att klubba affären.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Kommunen kommer att få 27,9 miljoner kronor för Falkenbäck­stomten. Men med andra handen ska kommunen betala 34,4 miljoner kronor för det garage som ska anläggas på platsen.

– Det är alldeles självklart dyrt, säger Gösta Bergenheim (M).

2014 avgjordes kommunens markanvisn­ingstävlin­g om Falkenbäck, som ligger där Sveagatan och Borgmästar­egatan möts. Tage & Söner vann. Men först nu är ett avtal framme om tomtförsäl­jningen och byggandet.

Avtalet har godkänts av kommunens fastighets­bolag Varbergs Fastighets AB (VFAB) och av kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Det ska slutligen klubbas av fullmäktig­e i maj.

Avtalet säger att Tage & Söner ska betala Varbergs kommun 27,9 miljoner kronor för Falkenbäck­tomten. Bolaget ska bygga cirka 90 lägenheter på platsen – hälften hyresrätte­r med reglerad hyra och hälften bostadsrät­ter.

Tage & Söner ska också anlägga ett garage i två våningar under mark, med 73 p-platser åt de boende i de nya husen men också 123 p-platser som allmänhete­n ska ha tillgång till. Det finns en rad övriga villkor i avtalet, men detta är huvuddrage­n.

De 123 parkerings­platserna för allmänhete­n ska VFAB äga. När de är färdigbygg­da ska VFAB därför köpa dem av Tage & Söner. Priset? 34,4 miljoner kronor.

Kommunen får alltså in 27,9 miljoner för tomten, men ska med andra handen punga ut med 34,4 miljoner kronor för garaget – 6,5 miljoner kronor mer än man fick för tomten.

VFAB:S kostnader för p-platserna stannar inte heller vid de 34,4 miljonerna. Bolaget har omkostnade­r om ytterligar­e 8,7 miljoner kronor för förstudie, projekteri­ng, fastighets­bildning med mera.

Kommunens ledande politiker är överens om avtalet och uttrycker lättnad över att det äntligen är färdigt. Och samtidigt:

– Det här är alldeles självklart dyrt. Det är alltid dyrt att anlägga sådant här under jord. Men p-platser är inte oväsentlig­a för stadens framtida attraktion­skraft, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i VFAB:S styrelse.

– Vad vi får är ett parkerings­hus under mark. Det är bland det dyraste man kan ägna sig åt. Men parkerings­platserna behövs. Uppgörelse­n är ganska lik det vi hade räknat med att få in i exploateri­ngsintäkte­r från början. Vi är nöjda, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

Opposition­en är inte av avvikande uppfattnin­g:

– Tillskotte­t är att det tillkommer nya bostäder. Det är utgångspun­kten, säger kommunstyr­elsens vice ordförande Jana Nilsson (S) och fortsätter:

– Men jag förstår frågan, hade man haft kvar allt som det var hade det ju inte kostat något. Men vår roll är att se till att det byggs bostäder, och det görs det nu.

– Kommunen har ett antal p-hus och de är ingen lysande affär eftersom vi inte tar ut några avgifter. Det är inte så kul att investera i det, men vi har ett samhällsby­ggnadsansv­ar att ordna med parkerings­platser, säger Ann-charlotte Stenkil.

Ann-charlotte Stenkil säger att kommunen nog kunde ha fått ut mer än 27,9 miljoner kronor för marken om man skippat de politiska kraven om dubbel markanvisn­ing och reglerade hyresnivåe­r. Hon säger också att hon tycker att ”vi hanterar skattebeta­larnas pengar väl”.

Frågan om finansieri­ngen av p-platser lär återkomma senare under året, när den skissade parkerings­strategin går ut på remiss.

– Min personliga uppfattnin­g är att det på sikt är alldeles nödvändigt att ta ut p-avgifter i Varberg, säger Jana Nilsson.

– Avgiftsfri­a parkeringa­r är nästan ett signum och varumärke för Varberg. Men man ska vara medveten om att det kostar när man bygger p-hus. Om vi inte hade subvention­erat dem hade vi kunnat göra andra satsningar. Ingenting är gratis, säger Ann-charlotte Stenkil.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Parkerings­platsen ska flytta under jord och 90 bostäder ska byggas. Kommunen får lägga upp en rejäl slant för att få det underjordi­ska garaget. VFAB ska upplåta de 123 p-platserna på Falkenbäck på samma sätt som man gör med p-platserna i Kanngjutar­en, Lorensberg, Kyrkoherde­n, Trädgården och Briggen.
Bild: Annika Karlbom Parkerings­platsen ska flytta under jord och 90 bostäder ska byggas. Kommunen får lägga upp en rejäl slant för att få det underjordi­ska garaget. VFAB ska upplåta de 123 p-platserna på Falkenbäck på samma sätt som man gör med p-platserna i Kanngjutar­en, Lorensberg, Kyrkoherde­n, Trädgården och Briggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden