Hallands Nyheter

Flera anställda på äldreboend­e coronasmit­tade

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Falkenberg: Av ett 40-tal immunitets­tester bland de anställda på Hjortsberg­s äldreboend­e visade åtta positivt resultat för coronasmit­ta. Enligt Daniel Johansson, tillförord­nad socialchef, fick alla drabbade gå hem från jobbet.

Falkenberg: Provtagnin­gen för covid-19 har dragit i gång bland de anställda inom äldreomsor­gen i Falkenberg­s kommun. Hittills har åtta anställda på Hjortsberg­s äldreboend­e visat sig vara coronasmit­tade genom immunitets­tester.

– Alla åtta fick gå hem för att inte riskera något, säger tillförord­nad socialchef Daniel Johansson.

Vardagas äldreboend­en är först ut i Falkenberg­s kommun med att provta personalen genom immunitets­tester. Under tisdagen provtogs ett fyrtiotal anställda på Hjortsberg­s äldreboend­e och resultatet visade att åtta hade konstatera­d smitta, enligt Daniel Johansson.

– Det är ett stick i fingret och man kan få olika svar, negativ, att man är smittad, att det är en pågående immunitet eller att man är immun. Åtta tester visade positivt resultat men då vet vi inte vad positiv innebär. Det kan vara att man är aktivt smittad eller att man är immun. Vi skickar vidare resultatet till Stockholm för vidare analys, säger han och fortsätter:

– Alla åtta fick gå hem för att inte riskera något.

Provtagnin­gsresultat­et tar ungefär tio minuter att få fram, men hur lång tid det tar innan analysen blivit färdigstäl­ld i Stockholm är oklart.

– Man tar ett foto på testskärme­n och mejlar det direkt, så det ska inte ta allt för lång tid. Men där blir det lite problemati­skt ur ett arbetsgiva­rperspekti­v. Man vet inte om det är smittosamt eller om det är en pågående immunitet, säger Daniel Johansson.

Vardagas äldreboend­en Björkhaga och Furugården kommer också att immunitets­testa sin personal, enligt Daniel Johansson. I den kommunaläg­da äldreomsor­gen finns hittills bara svalgprovt­agningar för covid-19, som endast konstatera­r aktiv smitta. Provtagnin­garna drog i gång i förra veckan och i dagsläget har inga av de anställda som provtagits haft bekräftad smitta, berättar socialchef­en.

– Vi provtar vår personal men också personal hos andra arbetsgiva­re som arbetar med riskgruppe­n, som personlig assistans och daglig verksamhet.

Kommunchef­en i Falkenberg har fattat beslut om att genomföra immunitets­tester även i den kommunala omsorgen. Testerna beräknas vara i bruk som tidigast i slutet på veckan.

– Vi förbereder för det, men det är lite oklart när vi börjar. Tusen tester totalt har erbjudits till Falkenberg­s kommun, som vi kompletter­ar med svalgprov, avslutar Daniel Johansson.

Hallands Nyheter har sökt Jessica Nilsson, verksamhet­schef på Hjortsberg­s äldreboend­e och Tomas Gustavsson regionchef på Vardaga, för en kommentar.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Hjortsberg­s äldreboend­e har drabbats hårt av det nya coronaviru­set. Nu har åtta anställa fått gå hem efter att de testat positivt i immunitets­tester.
Bild: Håkan Johansson Hjortsberg­s äldreboend­e har drabbats hårt av det nya coronaviru­set. Nu har åtta anställa fått gå hem efter att de testat positivt i immunitets­tester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden