Hallands Nyheter

Louise korad till vinnare i vårbildtäv­ling

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 53 26

Halland: Vitsippor, påskliljor, solnedgång­ar och diverse vårfåglar i alla ära, men det var en helt annan typ av vårtecken som gick segrande ur striden när bästa vårbilden i HN skulle koras.

”Bästa vårkänslan är när kalvarna börjar komma”, skrev Louise Klintefjor­d i motivering­en till sin vårbild. Den 29 mars kom årets första highland cattle-kalv på gården i Hällarp och Louise var snabbt framme och förevigade det hela.

Bilden där Caroline Klintefjor­d håller nyfödda kalven Jolene i famnen samtidigt som nyblivna mamman Emma stolt poserar bredvid segrade i HN:S vårbildstä­vling.

”Bilden har allt”, blev den eniga juryns korta motivering samtidigt som kriteriern­a var tydliga, ta en bild på era bästa vårtecken.

– Jag såg det en morgon att det gick att skicka in bilder och då kom jag att tänka på den där bilden. Så jag skickade in den mest på kul, säger Louise Klintefjor­d när vi träffar henne och dottern Caroline på gården.

– Det känns så klart väldigt kul att vinna och det är roligt att få visa upp lite andra vårtecken än de klassiska. Våren är den bästa årstiden tycker jag och för oss betyder våren just kalvar, säger Caroline.

Sedan Jolenes ankomst har de redan fått 11 nya kalvar och ett par till är på väg. Totalt har familjen 43 kor som går runt i de olika hagarna på området.

– Här var ganska fullt upp i påsk, då fick vi fyra kalvar på fyra dagar, säger Lousie.

2006 skaffade familjen sina första två kor av rasen highland cattle, de långhåriga djuren som ibland har ett rykte om sig att vara vilda eller farliga.

– Det är en ras som inte är lika domesticer­ad som andra så de kräver en hel del arbete. Men vi jobbar väldigt mycket dem och är mycket ute i hagen för att vänja dem vid oss och andra människor, säger Caroline.

Och för att vara en blyg ras är det inget som märks på korna hemma hos familjen Klintefjor­d. Snart har HN:S utsände hamnat i mitten av en grupp kor som alla hoppas på att jag i stället för block och penna bär på lite morötter.

– Jag tror du har fått en beundrare, säger Caroline, när Lucia (som hon heter trots att hon föddes den 14 december) än en gång kommer fram och vill undersöka kameran.

Efter ett tag ställer även Emma upp för en segerbild, än så länge ovetande om vad hon och Jolene ställt till med.

– Ja hur ska vi fira detta med dem? Hur mycket morötter får du för 500 kronor? säger Lousie. (Vinsten i bildtävlin­gen var ett presentkor­t på Ica värt 500 kronor)

– Vi får ha morotskala­s, eller baka en morotstårt­a, säger Caroline glatt.

 ??  ??
 ?? Bild: Christophe­r Vallerius ?? Gårdens äldsta kossa Emma såg till att Louise och Caroline Klintefjor­d gick segrande ur HN:S vårbildstä­vling. Som tack blir det troligtvis morotskala­s hemma på gården.
Bild: Christophe­r Vallerius Gårdens äldsta kossa Emma såg till att Louise och Caroline Klintefjor­d gick segrande ur HN:S vårbildstä­vling. Som tack blir det troligtvis morotskala­s hemma på gården.
 ?? Bild: Louise Klintefjor­d ?? Med den här bilden tog Louise Klintefjor­d hem vårbildstä­vlingen. Caroline med nyfödda kalven Jolene i famnen med mamma Emma till höger. ”Bilden har allt”, konstatera­de HN:S jury.
Bild: Louise Klintefjor­d Med den här bilden tog Louise Klintefjor­d hem vårbildstä­vlingen. Caroline med nyfödda kalven Jolene i famnen med mamma Emma till höger. ”Bilden har allt”, konstatera­de HN:S jury.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden