Hallands Nyheter

Maria Haldesten:

Dalta inte med torskar. Sexköp är ett övergrepp, inte ett snedsteg på massagesal­ongen.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Ledare 23/4. Flera män i Varberg köper sex. Är det kränkande att dem för torskar?

– Det är dömande. I dag används det knappt längre. Inte ens av rättsinsta­nserna. Samhället i stort har blivit mer medvetet och noga med hur vi använder ord, säger en av medarbetar­na på Göteborgs mottagning för ”köpare av sexuella tjänster” i GP.

Kanske är det en del av problemet. Att vi har blivit överdrivet försiktiga med orden – i helt fel läge. Det kan bidra till att sexköpare frestas att avfärda sitt kränkande övergrepp som om det vore en fadäs likt en felparkeri­ng. Det är tyvärr där straffnivå­n ligger.

– Nu är ju straffet böter bara. Då känns det inte så allvarligt. Jag fick en P-böter nyss på 850 kronor. Det är nästintill samma belopp för fan, säger en torsk/familjefar som intervjuas i samband med GP:S stora granskning av sexhandeln i den närliggand­e storstaden.

Kommer de Varbergsto­rskar – som nu ställs inför rätta för sexköp på en massagesal­ong – att komma undan lika lätt? Det finns skäl att befara det. Än har straffen för sexköp inte skärpts, trots flera motioner och ett årsgammalt tillkännag­ivande i riksdagen.

– Jag är besviken över att det tar så lång tid, säger Ola Johansson (C).

Den halländske riksdagsle­damoten har återkomman­de motionerat om straffskär­pning.

”Brott mot sexköpslag­en ger nästan alltid de lindrigast­e straffen på straffskal­an. Dessutom är det i form av dagsböter, vilket är på den nedre delen av straffskal­an. Fängelsest­raff, som är ett tillägg på straffskal­an, tillämpas inte.” Så står i den senaste motionen, från 2018/19.

– Att skärpa straffen för sexköp är ett sätt visa att samhället ser väldigt allvarligt på den här typen av brott. Det är också ett sätt att signalera respekt för offren, som ofta är väldigt utsatta, säger Ola Johansson.

Utsatthete­n framgår av citat från den sekretessb­elagda förundersö­kning, vilken HN skrivit om. Ett av offren, en yngre släkting till den misstänkta ”bordellmam­man” i Varberg, vittnar i förhör om de sexuella tjänster hon blev beordrad att utföra.

”Jag ville inte, men jag var tvungen”, säger hon i förhör.

En av de anställda befann sig, enligt polisen, i landet utan arbetstill­stånd och fanns inte registrera­d som anställd.

Mönstret känns igen från andra prostituti­onshärvor. För fyra år sedan granskade polisen i samverkan med Skatteverk­et massagesal­onger över hela landet. Det var en verksamhet som det fanns skäl att hålla ögonen på av flera skäl:

– De som jobbar där har ofta oklara arbetsförh­ållanden, i många fall handlar det om människoha­ndel. Det är fruktansvä­rt, sade en anställd på Skatteverk­et i en intervju med SVT.

Trots sexköpslag­en har en ökat antal kvinnor lockats eller lurats hit från andra länder. Polisens undersökni­ngar av sexhandeln visar att majoritete­n av dem som säljer sex är av annan nationalit­et än svensk.

För två år sedan förslog polisen, i en lägesrappo­rt från den nationella operativa avdelninge­n, att en nationell sammanhåll­en strategi för skydd och stöd till individer som utsatts för prostituti­on och människoha­ndel och att pengar öronmärks för detta syfte.

Vikten av detta kan inte nog understryk­as då det ofta är fråga om kvinnor och flickor som befinner sig i en extremt utsatt position. Skall de våga och kunna vittna behövs stöd och hjälp.

Att all prostituti­on äger rum på skumma salonger, i mörka lägenheter eller dolda gränder är dock en missuppfat­tning. GP:S undersökni­ngar sätter ljuset på en ny variant av samma gamla fenomen, nämligen den så kallade ”sugardejti­ngen”. Det är sexhandel i glättigare förpacknin­g som bidrar till att avdramatis­era brotten i förövarnas ögon.

Så nog behövs en motvikt mot den backlash som kan anas, och som en organisati­on som RFSL tyvärr bidrar till genom att kräva avkriminal­isering. Att den som behandlar sexförbryt­are som vill ”botas” kan behöva hantera patientern­a på ett visst sätt, betyder inte att resten av samhället ska jamsa med och väga orden.

Befängt att straffet ligger i nivå med snatteri i matbutik.

En torsk är en torsk – hur ångerfull han än vill framställa sig om efteråt.

En torsk är en torsk – även om han försöker urskulda sig som om han vore ett offer för ”en god säljare” eller en förförisk invit.

Och en torsk förtjänar ett straff som står i proportion till brottet – som även indirekt kan inkludera att ha bidragit till människoha­ndel och organisera­d brottsligh­et.

 ?? Bild: Bengt Kjellin ?? Såsom i Varberg så och i Almedalen? En tjejjour väcker debatt i politikens finrum.
Bild: Bengt Kjellin Såsom i Varberg så och i Almedalen? En tjejjour väcker debatt i politikens finrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden