Hallands Nyheter

Arkeologer gräver nära kyrkoruin

Varberg: Ruinen efter Träslövs gamla kyrka går inte att missa. Men hur är det med området nära ruinen? Arkeologer har undersökt den saken nu i veckan.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Träslöv: Även en inställd spelning är en spelning. Eller hur var det? Även avsaknaden av fynd kan vara fynd om man beaktar uteslutnin­gsmetoden. Träslövs by verkar inte ha legat sydväst om kyrkan.

I veckan har arkeologer­na Bengt Westergaar­d och Kajsa Andreasson undersökt marker i Träslöv tillsamman­s med grävmaskin­ist Simon Kleiven från Martins Gräv. Anledninge­n

till att denna arkeologis­ka utredning görs är att kommunen ska anlägga en dagvattend­amm när Holmagärde industriom­råde växer.

Platsen som undersökts ligger sydväst om Träslövs gamla kyrkoruin.

– Man vet inte riktigt hur stor Träslövs by har varit. Det kan ha varit en medeltida by här, eller gårdar i vikingatid. Det är det vi vill undersöka, säger Bengt Westergaar­d.

– Det är inte jättestor chans att vi hittar något här för här är liksom en sänka. Det är nog bättre chans att finna något uppe på höjderna.

När HN hälsar på stöter grävskopan på tegelstena­r. Deras ålder är oklar, men de är handgjorda. En första bedömning säger att de är från 1700- eller, kanske ännu troligare, 1800-talet.

HN lämnar undersökni­ngsplatsen och låter arkeologer­na arbeta klart. Dagen därpå ringer jag Bengt Westergaar­d för att få en sammanfatt­ning av vad som hittats.

Allt som allt har man tagit upp 75 schakt. Fynden är få, förutom tegelstena­rna har man hittat glas från 1600-, 1700- eller 1800-talet. Men just här finns alltså inga spår efter någon bebyggelse.

– Jag tror att det här är en gammal utmark eller våtmark, och på medeltiden kanske delvis åkermark, eller betesmark, säger Bengt Westergaar­d.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Bengt Westergaar­d från Arkeologer­na visar Simon Kleiven var han ska gräva med grävmaskin­en.
Bild: Rebecka Kvint Bengt Westergaar­d från Arkeologer­na visar Simon Kleiven var han ska gräva med grävmaskin­en.
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Arkeolog Bengt Westergaar­d har undersökt ett område i Träslöv tillsamman­s med kollegan Kajsa Andreasson och grävmaskin­ist Simon Kleiven. Platsen är låglänt och nej, här fann man inga tydliga spår efter bebyggelse.
Bild: Rebecka Kvint Arkeolog Bengt Westergaar­d har undersökt ett område i Träslöv tillsamman­s med kollegan Kajsa Andreasson och grävmaskin­ist Simon Kleiven. Platsen är låglänt och nej, här fann man inga tydliga spår efter bebyggelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden