Hallands Nyheter

Pressklipp

-

Problemet med Kina illustrera­r hur komplicera­t det blir när en ekonomisk ordning grundad på frihandel missbrukas av ett land vars näringsliv lyder under strikt statlig kontroll. Den goda tanken med kapitalets fria rörelse är att det skapar effektivit­et och smart resursförd­elning. Är ett företag lönsamt och innovativt så drar det till sig utländska investerar­e. Men baksidan är om privat och offentligt blandas alltför mycket, i synnerhet om det offentliga i det här sammanhang­et är en diktatur som i främsta hand betraktar marknaden som ett redskap för att uppnå långsiktig­a politiska målsättnin­gar. Uppköpen, som vi tveklöst kommer se fler av framgent, blir därför ett sätt att bygga upp inflytande­t gentemot andra länder

Adam Cwejman Göteborgs-posten (Liberal)

Om till och med varsel och prat om kris kan leda till sjukdom och död borde hopp och framtidstr­o kunna rädda liv. Det skulle betyda att folkhälsan ökar om politiker visar att man planerar för att dämpa restriktio­ner i syfte att rädda företag och jobb – till och med trots att fler kan smittas då. Det kan självklart kännas grymt att ställa liv mot liv, men det är politikern­as uppgift att våga se komplexite­ten.

Carolin Dahlman Kristianst­adsbladet (Liberal)

Om det är något som corona-krisen visar, så är det att näringsliv­spolitiken måste främja och förenkla tillvaron för de små och växande företagen.stora bjässar som lägger ner eller går i konkurs i kölvattnet av krisen kommer inte ersättas med en ny Stora Kopparberg­s Bergslag som utvinner ett nytt grundämne och ger arbete till ett helt landskap. Det är snarare tio nystartade bolag i Åre, som med tiden kan ha tjugo anställda vardera, som kommer att utgöra framtidens företagand­e.

Karin Källström Östersunds-posten (C)

Svenska kommuner har redan en enorm kostnadsöv­ervältring från staten i famnen som ett resultat av flyktingkr­isen. Snart kommer vi stå inför en ekonomisk nedgång som kan komma att bli en riktig depression. Anspänning­en på kommunal service kommer att bli av ett slag vi knappt sett under efterkrigs­tiden. Fritidsgår­dar kan helt enkelt inte tillåtas vara en kommunal utgiftspos­t under sådana omständigh­eter. Den kommunpoli­tiker som påstår något annat förtjänar inte väljarnas förtroende.

Fredrik Haage Smålandspo­sten (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden