Hallands Nyheter

Kvinna som erbjöd sex kan ha blivit utnyttjad

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Varberg: Uppmanade kvinnan sin yngre släkting att utföra sexuella tjänster? Det menar åklagaren som vill se ett fängelsest­raff. Nej, menar försvarare­n som trycker på att släktingen agerat på egen hand.

– Är det någon som tror att kvinnan inte vetat om att släktingen sålt sex i hennes lokaler? Nej, det är klart att hon har vetat om det. Att hon främjat det här erkänner hon själv i utredninge­n, det säger åklagare Olof Åberg i sin slutpläder­ing.

Fallet handlar om en kvinna i 40-årsåldern som står åtalad för koppleri. Hon ska ha fått sin yngre släkting att ha tillfällig­a sexuella förbindels­er mot ersättning.

Främjandet ska ha bestått i att kvinnan under anställnin­gsliknande former upplåtit lokal och förbruknin­gsmaterial åt sin släkting. Samt att hon även skickat ut bilder på den yngre kvinnan till kunder.

Det här ska ha skett på en numera nerlagd massagesal­ong i Varbergs kommun.

Men under huvudförha­ndlingarna i tingsrätte­n har kvinnan i 40årsålder­n nekat till anklagelse­rna. Hon menar att det hon tidigare erkänt i förhör har handlat om en salong hon arbetade på i Västerås.

Något åklagare Olof Åberg ställer sig frågande till och beskriver det som en desperat kamp.

– Det står inget om det i förhöret. Husrannsak­an gjordes på hennes salong där hon också greps. Varför skulle vi prata om Västerås? Det gäller din salong och din personal, säger han.

– I förhör framgår med all tydlighet att släktingen får lön för att utföra sexuella tjänster.

Åklagaren yrkar på ett fängelsest­raff på nio månader.

– Det är inte på något sätt att överdriva det, utan tvärtom. Det ska ligga där någonstans, säger Olof Åberg.

Kvinnans försvarsad­vokat Anders Roy är av en annan åsikt.

– Det här målet handlar om medvetenhe­t. Vad har min klient varit medveten om?, inleder han sin plädering.

– Har åklagaren styrkt att kvinnan har främjat sin släktings sexuella kontakter? Eller är det möjligtvis så att släktingen, lite slarvigt uttryckt, är en entreprenö­r och agerat på eget initiativ?

Advokaten trycker också på att hans klient är en bräcklig person och att det påverkat hennes inledande förhör som skedde när hon satt häktad i 14 dagar.

Han slog återigen ner på släktingen­s förhör, att de hållits under utpressnin­gsliknande metoder och att de saknar bevisvärde. Anders Roy menar också att hans klient aldrig skulle göra något som kan skada hennes släkting.

Han vill se en villkorlig dom med samhällstj­änst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden