Hallands Nyheter

Totalt tre döda på äldreboend­e i Veddige

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg/veddige: Antalet dödsfall på äldreboend­et Vidhöge i Veddige är nu uppe i tre stycken. Utöver detta finns konstatera­de fall av smitta på ett Lss-boende och ett korttidsbo­ende i kommunen, men i övrigt tycks smittsprid­ningen inom omsorgen i nuläget vara begränsad.

Den person som i måndags rapportera­des vara misstänkt smittad på Skansgatan­s korttidsbo­ende i Varberg testades positivt för covid-19 men befinner sig inte längre på boendet. Ytterligar­e ett par brukare på boendet har testats för viruset, men fått negativa provsvar. De behandlas dock trots detta med försiktigh­et.

Skansgatan­s korttidsbo­ende är det tredje boendet i Varberg som bekräftats vara drabbat av coronaviru­set. Sedan tidigare är det känt att äldreboend­et Vidhöge i Veddige (som drivs av Norlandia) och ett kommunalt Lss-boende haft fall av smitta.

På Lss-boendet finns inga dödsfall rapportera­de till följd av viruset, men på Vidhöge är nu dödstalet uppe på tre personer.

I övrigt finns i nuläget inga fler bekräftade fall av smitta inom omsorgen i kommunen, berättar socialchef­en Anna-lena Sellergren.

Sellergren berättar också att efterfråga­n på korttidspl­atser nu har ökat eftersom sjukhuset har ställt om sin verksamhet.

– Det innebär att vi har tillfällig­t fått utöka antalet korttidspl­atser till att gälla fler boenden än bara Skansgatan, säger hon.

De patienter som flyttas från sjukhus till korttidsbo­ende testas inte per automatik för covid-19.

– När patienten skrivs ut från sjukhuset görs oftast en vårdplaner­ing. Om det finns skäl att misstänka covid-19 så görs en provtagnin­g, annars inte, säger Sellergren.

Varbergs kommun har som HN tidigare rapportera­t nu också kommit i gång med provtagnin­g av sin personal i vissa fall. Detta sköts genom en tillfällig lösning av vårdcentra­len i Tvååker. Men ännu finns inga besked om hur många som har testats eller vad resultaten har blivit, säger Anna-lena Sellergren.

Äldreboend­et Vidhöge i Veddige drivs av företaget Norlandia. HN har sökt Norlandia för en kommentar, men utan resultat.

 ?? Bild: Jonatan Bylars ?? På äldreboend­et Vidhöge i Veddige finns nu tre bekräftade dödsfall till följd av covid-19.
Bild: Jonatan Bylars På äldreboend­et Vidhöge i Veddige finns nu tre bekräftade dödsfall till följd av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden