Hallands Nyheter

Munkagårds­gymnasiet avbryter vårtermine­n

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se

Varberg: Hur lär man till exempel ut traktorkör­ning på distans? Distansund­ervisning på ett naturbruks­gymnasium kan vara knepigt och därför får eleverna på Munkagårds­gymnasiet gå på sommarlov tidigare än beräknat.

På naturbruks­gymnasiet utanför Tvååker kommer eleverna att avsluta vårtermine­n den 8 maj i stället för den 5 juni. Enligt rektorn Maria Johnsson-thorén beror det hastiga avslutet på terminen på den del praktiska problem med undervisni­ngen.

– Vi har en del praktiska kurser som är svåra att driva på distans, säger Maria Johnsson-thorén.

Hon nämner till exempel traktorkör­ning som ett av flera exempel på kurser som är svåra för eleverna att enbart ta till sig genom teoretiskt lära.

– Överlag har det fungerat bra med distansund­ervisning både för elever och personal. Men det känns bra att det bara gäller till den 8 maj eftersom det blir segare och segare med distansund­ervisning ju längre tiden går, säger rektorn.

Det är en ny förordning som ger huvudmanne­n möjlighet att ändra läsårets längd och förläggnin­g på grund av covid-19-pandemin. Förordning­en gäller till juli nästa år och ger skolan rätt att bedriva undervisni­ng på helger och lov.

För eleverna innebär det att de ska tillbaka till skolan den 3 augusti och då kommer det vara en hel del praktiska kurser på schemat. Eleverna kommer även att gå miste om sportlovet 2021.

– Det gäller för de innevarand­e eleverna. De nya eleverna börjar den 17 augusti, två veckor senare och kommer att ha sportlov nästa år som vanligt, säger Maria Johnsson-thorén.

För medlemmarn­a i Lärarnas riksförbun­d fanns dock andra alternativ på bordet. Bland annat diskuterad­es att få ut eleverna i praktik, men eftersom smittorisk­en är lika stor ute på en arbetsplat­s som i skolan bedömdes arbetsgiva­rens förslag som mest lämplig.

– Vi ställde oss bakom arbetsgiva­rens förslag, säger Kristoffer Petersson Karlberg, skolans fackliga representa­nt, och fortsätter:

– Men det kan bli ytterligar­e förhandlin­gar i höst om distansund­ervisninge­n fortsätter. Risken är att lärarna som undervisar i yrkesämnen får en för hög belastning när det här väl släpper.

Även studenten flyttas fram i år. Eleverna kommer att delas in klassvis i början av maj. Under halvdagar kommer det att hållas tal, stipendier ska delas ut och enligt traditione­n ska studentern­a springa ut genom huvudentré­n. Dock utan att släkt och vänner tar emot dem.

 ?? Bild: Hn/arkiv ?? Studentuts­pringet 2018. I år blir studenten ett mycket mer nedskalat evenemang.
Bild: Hn/arkiv Studentuts­pringet 2018. I år blir studenten ett mycket mer nedskalat evenemang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden