Hallands Nyheter

Nya skolplanen upp för beslut direkt i nämnden

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: I måndags presentera­des Falkenberg­s nya skolorgani­sation. Tre dagar senare är det dags för beslut i barnoch utbildning­snämnden. Vart tog tiden att tycka till om förslaget vägen?

Fredric Hillertz, ordförande i Lärarförbu­ndet i Falkenberg, säger att man från fackligt håll inte har haft någon som helst insyn i processen om Falkenberg­s nya skolorgani­sation.

– Vi tycker det är en brist, att inte fler kan tycka till, säger han.

Den stora förändring­en i nya skolorgani­sationen är att Söderskola­n i Heberg blir en F–6-skola. När det är dags för högstadiet blir det i stället att ta bussen till Tullbrosko­lan för en del elever.

– Det har gått väldigt fort och vi har inte varit involverad­e någonting i det här, vilket jag tycker hade varit önskvärt, säger Hans Hultén, huvudskydd­sombud på Lärarnas riksförbun­d i Falkenberg.

Från fackligt håll tror man att den här frågan är så politisk laddad att styrande skolpoliti­ker och tjänsteman inte velat ta debatten före allt är klart, att det har funnits en vilja att arbeta i lugn och ro utan att bli störda av olika intressegr­upper.

– Konsekvens­en blir i stället att när människor inte kan medverka i debatten så blir reaktionen ilska och besvikelse hos en del, säger Fredric Hillertz, som besökte Söderskola­n under tisdagen.

– Där känner man besvikelse, att man har blivit offrade, vilket är starka ord, men som ska sättas i ett perspektiv av att det här kom som en överraskni­ng och att det blir en förändring för en del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden