Hallands Nyheter

De stänger sitt bageri för att sätta sig i karantän

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: För ett år sedan slog de upp dörrarna till sitt eget bageri i Fridhemsbe­rg. Snart stänger de och anledninge­n är den bästa tänkbara. Emelie och Andrée Victorin ska bli föräldrar.

Även om coronaoron inte spridit sig nämnvärt till bageriet i Fridhemsbe­rg gör viruset ett rejält ingrepp i tillvaron för Emelie och Andrée Victorin. De ska snart bli föräldrar för första gången.

För att göra allt som står i deras makt för att Andrée ska kunna vara med vid förlossnin­gen som är beräknad till den 26 maj har de fått rådet av barnmorska­n att hålla sig i karantän två veckor innan beräknad förlossnin­g. Om Andrée skulle vara det minsta förkyld måste han lämna Emelie vid entrén till BB. Detta vill de självklart undvika. Därför stänger de sitt bageri i början av maj för att undvika att bli smittade av något och öppnar inte förrän till midsommar.

– Det är bara att acceptera att det är såhär och göra det bästa av situatione­n, säger Andrée Victorin. Det är han som till allra största delen sköter bageriet. Han jobbar fem dagar i veckan och stänger dörren till bageriet klockan 15.

– Det är för att jag ska hålla hela vägen, säger Andrée.

– Vi vill leva hållbart och ha roligt och inte tycka att det känns jobbigt, säger Emelie.

Vid påsk förra året smygöppnad­e de bageriet som tidigare hette Bolins bageri och ligger ut med väg 154 i Fridhemsbe­rg. Den första maj öppnade de på riktigt och sedan dess har deras verksamhet bara rullat på. Andrée som är kock har ändrat bana och bakar matbröd och kaffebröd på löpande band. Emelie är it-tekniker och har kvar sitt arbete på Göteborg Energi och kan jobba hemifrån tre dagar i veckan.

Vardagen har blivit en helt annan än den de hade för ett år sedan. Att hitta både ett bageri och ett hem på lagom avstånd från Göteborg var nästan en ouppnåelig dröm tills deras blickar fastande för annonsen när Bolins bageri var till salu.

– Vi tog rätt beslut och känner oss välkomna. Det har känts naturligt från första stund. Om vi saknar något så är det vänner och familj men å andra sidan har vi gott om plats här och när vi har besök stannar de längre, säger Emelie.

Andrée som lämnat kockmössan i Göteborg trivs bland ugnar och mjölsäckar.

– Friheten, att vara anställd av mig själv är nog den bästa förändring­en. Här är tystare och lugnare och en skönare tillvaro.

Coronaviru­set som tränger i de flestas liv påverkar inte bageriet särskilt mycket. En del kunder ringer och beställer varor som de sedan kan hämta utanför dörren. Andrée ser till att det aldrig är trängsel i butiken och försäljnin­gen, ja, den har faktiskt ökat något.

–Det kan bero på att jästen tagit slut i affärerna. Då kommer kanske fler hit för att köpa bröd och slippa göra det i en stor affär, gissar Emelie.

Friheten, att vara anställd av mig själv är nog den bästa förändring­en. Här är tystare och lugnare och en skönare tillvaro.

Andrée Victorin

 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Andrée och Emelie Victorin lämnade Göteborg för att driva bageri i Fridhemsbe­rg. Och nu kan man säga att de verkligen har en bulle i ugnen. I slutet av maj ska de bli föräldrar.
Bild: Lena Lyxell Andrée och Emelie Victorin lämnade Göteborg för att driva bageri i Fridhemsbe­rg. Och nu kan man säga att de verkligen har en bulle i ugnen. I slutet av maj ska de bli föräldrar.
 ??  ?? I börja av maj stänger bageriet. Nästa bröd blir bakat i midsommart­id.
I börja av maj stänger bageriet. Nästa bröd blir bakat i midsommart­id.
 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Söderskola­n ska göras om till en F-6-skola. Beslut ska tas i nämnden under torsdagen.
Bild: Lena Lyxell Söderskola­n ska göras om till en F-6-skola. Beslut ska tas i nämnden under torsdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden