Hallands Nyheter

Ivo-kritik mot ambulansen efter dödsfall vid hjärtstopp

- Anna Oscarson

Halland: Ingen ambulans fanns i närheten och patienten avled av hjärtstill­estånd. Inspektion­en för vård och omsorg pekar på ett flertal brister efter att ha utrett ärendet.

En patient hade hjärtopere­rats vid Hallands sjukhus Varberg men fick en tid efter operatione­n allt större besvär med andfåddhet. I början av maj förra året hade tillstånde­t försämrats kraftigt och patienten ringde ambulans. Ambulanspe­rsonal undersökte patienten i hemmet under dagen och tog kontakt med läkare som inte tyckte att situatione­n var alarmerand­e.

Patienten stannade i hemmet men fick framåt natten mycket svårt att andas. En närstående ringde SOS Alarm och patienten gavs prioritet 2 (akuta men inte livshotand­e tillstånd). Det fanns två tillgängli­ga ambulanser i Varberg den natten. En var upptagen med ett prio 1-ärende (akuta livshotand­e symptom eller olycksfall). Den andra tilldelade­s uppdraget men den befann sig strax utanför Varberg. Uppdraget tilldelade­s 01.31 och ambulansen anlände klockan 01.53. Patienten drabbades av hjärtstill­estånd och avled.

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, har undersökt ärendet och konstatera­r att det fanns brister i kommunikat­ion och samverkan mellan hälso- och sjukvårdsp­ersonalen i samband med att patienten bedömdes av ambulanspe­rsonal. Det fanns också brister i samband med att den närstående tog kontakt med SOS Alarm under natten. Däremot bedöms SOS Alarm ha prioritera­t de tillgängli­ga ambulansre­surserna adekvat.

Ambulanssj­ukvården uppger att de har tagit till sig synpunkter­na gällande brist i kommunikat­ionen mellan de olika instansern­a vid den första ambulansbe­dömningen.

– All ambulanspe­rsonal har en utbildning i strukturer­ad kommunikat­ion vid överrappor­tering av patient. Repetition­sutbildnin­g avseende metodik och kommunikat­ion vid teamarbete har påbörjats, säger Kenth Ahlin, verksamhet­schef för ambulanssj­ukvården.

Dessutom startar Region Halland (i ambulanssj­ukvårdens regi) inom kort upp ett projekt som ska ge en ännu säkrare medicinsk bedömning samt ett enklare och tydligare samarbete mellan Ambulans, 1177 VPT och närsjukvår­den i Halland, förklarar han.

– Ambulanssj­ukvården arbetar intensivt och målinrikta­d med patientsäk­erheten.

Ivo poängterar i sitt utlåtande att det inte är säkert att utgången hade förändrats för patienten även om han kommit in till sjukhus.

” Repetition­sutbildnin­g avseende metodik och kommunikat­ion vid teamarbete har påbörjats.

Kenth Ahlin

 ?? Bild: Stefan Bennhage/arkiv ?? Två ambulanser fanns att tillgå och en var upptagen. Den andra hade en bit att åka och hann inte fram i tid.
Bild: Stefan Bennhage/arkiv Två ambulanser fanns att tillgå och en var upptagen. Den andra hade en bit att åka och hann inte fram i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden