Hallands Nyheter

Tromb vräkte omkull hinder på ridbanan

- Jan Stohr

Halland: Precis mellan två pass med öppen bana på ridskolan i Rydöbruk kom en tromb och rev omkull två hinder. Varken människor eller hästar skadades, men tromben visade hur kraftfulla vädrets makter kan vara.

Malin Taipaleenm­äki hade varit ute på hinderbana­n under ett träningspa­ss och precis kommit av banan när hon hörde det började rassla bland löven på parkeringe­n intill:

– Vi hade tränat med två hästar. Det var öppen bana med Hylte Ryttarföre­ning på ridskolan i Rydö. Det är inga tävlingar nu på grund av coronan, men de har banan uppe med tävlingshi­nder. Det var fint väder hela tiden och när vi var färdiga hörde vi hur det rasslade till bland transporte­rna, berättar Malin Taipaleenm­äki.

– Men helt plötsligt damp det ned en jättepelar­e med damm som helt och hållet demolerade ett hinder. Den fick hela hindret att bara lägga sig på marken, det snurrade iväg och lade sig på hela ridbanan. Då skrek jag att någon måste filma.

Vi hann nästan inte uppfatta vad som hände.

Malin Taipaleenm­äki

Malins dotters pojkvän Marcus satt en bit ifrån med familjens hund, fick upp sin mobil lagom till att tromben nådde fram till nästa hinder:

– Tromben slog ned det hindret också och på filmen ser man hur tromben löste upp sig vid staketet.

Hon är klart förundrad över vädrets makter. Händelsen inträffade på eftermidda­gen i söndags.

– Det första hindret var en mur med stora tjocka trälådor som man hoppar över, de bara försvann, de spreds ut på marken. Då var tromben riktigt bred också, den drog med sig mycket grus, säger Malin Taipaleenm­äki och konstatera­r:

– Ingen blev skadad och ingen häst blev rädd ens. Vi hann nästan inte uppfatta vad som hände. Mycket spännande.

 ?? Bild: Privat ?? Tromben som drog fram över ridbanan slog omkull flera hinder, men ingen kom till skada.
Bild: Privat Tromben som drog fram över ridbanan slog omkull flera hinder, men ingen kom till skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden