Hallands Nyheter

Halländska gårdar i stort test för kolinlagri­ng

- Nils Lindgren

Halland: I år deltar nio halländska gårdar i ett pilotproje­kt som går ut på att öka kolinlagri­ng i jordbruket. Syftet är att göra markerna bördigare, öka skördarna och samtidigt göra en insats för klimatet.

Det är företaget Miljömatem­atik som driver det Eu-finansiera­de projektet Svensk Kolinlagri­ng. Syftet är att uppmuntra till ökad kollagring i svenska jordbruksm­arker, ta reda på hur effektiva olika metoder är och hur de kan mätas.

Jesper Sandström på Kyrkbygård i Halmstads kommun är en av jordbrukar­na som deltar i pilotproje­ktet.

Han började intressera sig för kolinlagri­ng för ett par år sedan och hade redan kommit en bit på väg när han blev deltagare i Miljömatem­atiks projekt.

– Kolinlagri­ngen gör det enklare för mig att bedriva mitt jordbruk. Jag får bättre vattenhåll­ande förmåga i mina marker. Det gör att det växer bättre och då får jag en större skörd. Sedan känns det såklart viktigt att rädda klimatet också, säger han.

Att börja med kolinlagri­ng är en stor omställnin­g som kräver nya jordbruksm­etoder och mycket ny kunskapsin­hämtning. Jesper Sandström har till exempel gått över till regenerati­vt jordbruk, vilket innebär att han har slutat plöja sina åkrar.

Jessica Johansson, omställnin­gskonsult på Miljömatem­atik, förklarar:

– Grunden för ökad kolinlagri­ng är minskad jordbearbe­tning och att hålla marken bevuxen året om. Sedan finns det en mängd olika metoder att använda sig av.

Företaget har satt ihop ett paket med 21 metoder för att öka kolinlagri­ngen i växterna och kolhalten i jorden. Metoderna har även andra fördelar utöver kolinlagri­ng.

Det kan till exempel handla om att så flera olika sorters grödor på samma fält för att göra det mer motståndsk­raftigt mot störningar eller att så fleråriga grödor för att få färre arbetsmome­nt och minska dieselanvä­ndningen.

När pilotproje­ktet är avslutat ska den som vill klimatkomp­ensera kunna köpa tjänsten av jordbruken.

Bland gårdarna som deltar finns både de som redan har kommit i gång, som Jesper Sandström, och nybörjare som testar en metod för första gången.

– Alla typer av jordbruk är med, både konvention­ella och ekologiska, stora och små. Alla behöver göra en förflyttni­ng mot ökad kolinlagri­ng, säger Jessica Johansson.

 ?? Bild: Pressbild ?? Jesper Sandström på Kyrkbygård är en av lantbrukar­na som ställer om sitt jordbruk med Miljömatem­atiks pilotproje­kt.
Bild: Pressbild Jesper Sandström på Kyrkbygård är en av lantbrukar­na som ställer om sitt jordbruk med Miljömatem­atiks pilotproje­kt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden