Hallands Nyheter

Bakgrund: Stormarna kring förbundet

-

Det har stormat kring Svenska ishockeyfö­rbundet den senaste tiden och nu lämnar Tommy Boustedt posten som generalsek­reterare.

Här är några av de mest uppmärksam­made händelsern­a.

Konflikt med Damkronorn­a

I augusti förra året valde samtliga uttagna spelare att tacka nej till en landslagss­amling med Damkronorn­a. Strejken handlade bland annat om att spelarna ville ha ersättning för förlorad arbetsinko­mst i samband med landslagsu­ppdrag. Konflikten drog ut på tiden och nådde en lösning först i oktober, när förbundet gick spelarna till mötes och nådde en uppgörelse.

Polisutred­ning kopplad till förbundet

Senare i mars avslöjade SVT att det pågår en polisutred­ning kopplad till hockeyförb­undet. En person med anknytning till förbundet är misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande och utredninge­n har enligt SVT skickats till åklagare under onsdagen.

– Vi har fått tips om att det ska vara ett flertal utsatta och vi skulle gärna vilja komma i kontakt med dem, men det har vi inte gjort, har poliskommi­ssarie Fredrik Gårdare tidigare sagt till TT.

Protester efter uppsägning

En medarbetar­e på förbundet blev av med jobbet den sista mars. Formellt på grund av arbetsbris­t, men TT erfar att medarbetar­en ska ha legat bakom den polisanmäl­an som gjordes om sexuellt ofredande. Flera tunga hockeyprof­iler – däribland Börje Salming, Mats Näslund och Bengt-åke Gustafsson – skrev i förra veckan ett öppet brev för att protestera mot förbundets behandling av medarbetar­en.

Anklagelse­r om könsdiskri­minerande löner

I förra veckan avslöjade SVT att det finns anklagelse­r om könsdiskri­minerande lönesättni­ng och motsättnin­gar mellan ledning och fack på hockeyförb­undet.

– Det här är inte alls bra och det skadar vårt anseende, sade förbundsor­dföranden Anders Larsson då till TT.

Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag

Efter kritiken meddelar Svenska ishockeyfö­rbundet att generalsek­reteraren Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag efter sex år på posten.

”Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundska­nsliet, och så klart även för mig personlige­n”, säger han i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden