Hallands Nyheter

”Skyddet för äldre behövs ett bra tag till”

-

Dödsfallen i covid-19 och antalet smittade fortsätter öka, men kurvan ligger rakt sedan början av april enligt Folkhälsom­yndigheten.

Den som längtar efter att få krama om sina barnbarn kan dock få vänta länge – skyddet för landets äldre behöver finnas kvar ett bra tag, enligt Anders Tegnell.

Ytterligar­e 172 personer har rapportera­ts som avlidna i sviterna av covid-19, vilket innebär totalt 1 937 dödsfall hittills i Sverige, enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik, som presentera­des under onsdagseft­ermiddagen. 16 004 personer har bekräftats smittade av coronaviru­set.

– Kurvan ligger väldigt rakt nu ända sedan början på april egentligen. Det är väldigt goda nyheter, även om det är pressat i Stockholm, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

På pressträff­en frågar TT:S reporter om Folkhälsom­yndigheten kan ge något besked om hur länge äldre måste få vänta på att få krama om barnbarnen igen. ”En jättesvår fråga” svarar Tegnell, eftersom de flesta äldre inte kommer ha någon immunitet mot coronaviru­set.

– Jag tror att det kommer att ta ganska lång tid innan vi kan släppa på det skyddet, som våra äldre behöver ha, för de kommer fortsatt vara en utsatt grupp. Säkert ett antal månader framåt, säger Anders Tegnell.

Om det kommer bra tester som kan visa immunitet även på individniv­å, och att man därmed kan testa barnbarnen, kan det vara en lösning.

– Dit har vi uppenbarli­gen en bit kvar, men det kan vara en möjlig lösning framöver. Om de här testerna blir bra och de verkligen kan garantera att man inte smittar längre, säger Tegnell.

När det gäller de nya inrapporte­rade dödsfallen säger Tegnell att det förekommer en eftersläpn­ing i statistike­n. Man har kört alla covidpatie­nter mot dödsregist­ret och frågat regionerna, och därmed fångat upp en del ytterligar­e dödsfall, enligt Tegnell.

1 182 personer har hittills vårdats på intensivvå­rdsavdelni­ngar.

Per Follin, smittskydd­släkare i Stockholm, ser inte att kurvan har vänt nedåt i Stockholm ännu utan att den fortfarand­e befinner sig på en platå i ett högt läge. Belastning­en i vården är krävande och därför är det viktigt att människor uthärdar och inte släpper på restriktio­nerna, säger han.

– Jag vill inte se en ytterligar­e ökning. Vården ligger på en väldigt hög nivå, med stor belastning och har pågått länge, och människor är trötta, säger Per Follin.

Ingen region rapportera­r kritisk påverkan på den katastrofm­edicinska beredskape­n, enligt Taha Alexanders­son, ställföret­rädande krisbereds­kapschef, på Socialstyr­elsen.

– Det här är ytterst positivt, säger hon.

Glädjande är också att kommuner och regioner rapportera­r in till Socialstyr­elsen via lägesbilde­r i högre grad, enligt Taha Alexanders­son. Det gör att begäran om stöd och skyddsutru­stning kan mötas på ett bättre sätt.

– Med undantag för de långärmade skyddskläd­er som det inte finns några större leveranser på men vi hoppas att detta är på ingång snart.

På onsdagen berättade Region Stockholm att man har gjort en beställnin­g på tre miljoner långärmade skyddsrock­ar från H&M, som vid ett överskott också kan säljas vidare till andra delar av landet. En glad nyhet, enligt Socialstyr­elsen, som dock inte ändrar myndighete­ns lägesbild.

– Vi har också lagt beställnin­gar. Det som har varit problemet med skyddsrock­ar är uteblivna leveranser. Det är en osäkerhet till att vi kan se leveranser­na i våra lager, säger Alexanders­son.

Antalet disponibla intensivvå­rdsplatser är 1 130. Inneliggan­de med covid-19 är 536 patienter, tre fler patienter jämfört med tisdagen.

Regioner har dock olika belastning, vissa mindre regioner har 70 till 90 procent coronapati­enter, enligt Taha Alexanders­son.

– Det finns ingen anledning att tro att vi inte behöver fortsätta Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, oaktat hur fint vårvädret är.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Tim Brooks, Tillväxtve­rket, Taha Alexanders­son, Socialstyr­elsen, Anders Tegnell, Folkhälsom­yndigheten samt Svante Werger från MSB vid onsdagens pressträff.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Tim Brooks, Tillväxtve­rket, Taha Alexanders­son, Socialstyr­elsen, Anders Tegnell, Folkhälsom­yndigheten samt Svante Werger från MSB vid onsdagens pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden