Hallands Nyheter

Hemleveran­ser ökar– svettigt för Postnord

-

Postnord nära fördubblar rörelseres­ultatet under det första kvartalet. Samtidigt har bolaget fått ställa om snabbt när allt fler stannar hemma och hemleveran­ser skjuter i höjden.

Postnord redovisar ett rörelseres­ultat för första kvartalet på 314 miljoner kronor, nästan en fördubblin­g jämfört med samma period föregående år som landade på 162 miljoner kronor.

– Vi är naturligtv­is jättenöjda med det här. Det här är en kombinatio­n av de intäktspro­gram som vi kör men även vårt kostnadsbe­sparingspr­ogram. Det är helt i linje med den strategi som vi har satt där vi ska möta den här tillväxten på paketen och samtidigt hantera den nedgång som vi ser på breven, säger Annemarie Gardshol, vd på Postnord, till TT i samband med rapportslä­ppet.

Nettoomsät­tningen uppgick till drygt 9,5 miljarder kronor, i linje med samma tid i fjol, som uppgick till 9,4 miljarder kronor.

Bolaget ser tydligt att det finns ett förändrat konsumentb­eteende och det är märkbart att många spenderar mer tid hemma. Hemleveran­ser under mars har närmare 50 procent tillväxt mot föregående år.

– De första veckorna var det svettigt, för då fick vi ställa om väldigt fort. Nu känner jag att vi har hittat ett nytt normalläge i den dagliga verksamhet­en och kan hantera det här väldigt bra.

Postnord har även gjort en coronaspec­ial på deras e-barometer där företaget ser att 4 av 10 jobbar hemifrån och att många spenderar sin fritid hemma, berättar vd:n.

– Det gör att man beställer det man vill ha på nätet och man vill ha det levererat hem.

Som många andra verksamhet­er har även Postnord drabbats av en förhöjd sjukfrånva­ro.

– Vi har en verksamhet som är samhällsvi­ktig och måste hållas igång. Vi har jobbat väldigt systematis­kt med att säkerställ­a att vi inte får in smitta på våra arbetsplat­ser.

Framöver är det svårt att förutspå hur situatione­n kommer att utvecklas.

– Vi har en väldigt god finansiell beredskap i koncernen, men det är klart att vi som alla andra tittar på vårt kassaflöde och på hur volymer utvecklas, säger Annemarie Gardshol.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv ?? Postnords vd Annemarie Gardshol.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv Postnords vd Annemarie Gardshol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden