Hallands Nyheter

FN: Coronaviru­set kan utlösa en hungerpand­emi

-

Coronapand­emin kan utlösa hungerkata­strofer i redan utsatta delar av världen, varnar FN.

– Vi är på gränsen till en hungerpand­emi, säger David Beasley, chef för FN:S livsmedels­program WFP. G20-länderna lovar åtgärder för ”tillräckli­g” matförsörj­ning.

Den ekonomiska kris som coronapand­emin har orsakat kan få som följd att antalet personer som lider av akut matbrist i världen närapå fördubblas till 265 miljoner i år, enligt World Food Program (WFP).

– Miljontals civila som lever i nationer ärrade av konflikter, varav en stor andel kvinnor och barn, kan komma att pressas till svält, säger David Beasley.

Enligt WFP levde 135 miljoner människor i 55 länder i akut matkris eller humanitära kriser förra året. På grund av coronapand­emin kan antalet drabbade öka med ytterligar­e 130 miljoner människor i år, enligt WFP:S rapport , där det poängteras att det är avgörande att program för livsmedels­bistånd upprätthål­ls.

G20-ländernas jordbruksm­inistrar lovar som svar på WFP:S varning att säkerställ­a global matförsörj­ning för ”de fattigaste, de mest utsatta och fördrivna människorn­a”.

”Vi kommer att arbeta tillsamman­s för att hjälpa till att säkerställ­a att tillräckli­g, säker, prisvärd och näringsrik mat fortsätter att vara tillgängli­g och åtkomlig för alla människor, inklusive de fattigaste, de mest sårbara och människor på flykt”, meddelar ministrarn­a från världens 20 rikaste länder.

De understryk­er vikten av att undvika matsvinn som orsakas av störningar i matleveran­skedjorna, ”vilket kan förvärra livsmedels­osäkerhet och näringsris­ker och ekonomiska förluster”.

Utan effektiva sätt att bekämpa coronaviru­set finns det även risk att människor i fattiga länder kan förlora tilltron till sitt lands myndighete­r, varnar Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

– Om människor förlorar tilltron till sina ledares kapacitet att leda landet … kan det bli så att många länder i världen inte går att leda, säger Fn-sändebudet David Nabarro.

Samtidigt som viruset börjar nå många fattiga länder i exempelvis Afrika har länderna svårt att ha råd till skyddsutru­stning och tester för att bekämpa viruset. Det kan leda till många onödiga dödsfall enligt Nabarro.

– Vårdarbeta­re i fattiga länder kan inte skyddas. Rika länder har lagt belag på majoritete­n av skyddsutru­stningen, säger han.

Han manar till globalt samarbete och hjälpinsat­ser till länder som behöver hjälp med att bekämpa krisen. Alternativ­et är att ”de rika blir rikare, de fattiga fattigare och den globala solidarite­ten går i bitar”.

Vissa fattiga länder måste lyckas åstadkomma åtgärder mot viruset även när deras inkomster sinar och många av de medborgare som vanligtvis skickar hem pengar från sina jobb i utlandet inte kan göra det längre, säger Raul Polman, som ti

digare varit vd för livsmedels­jätten Unilever och nu leder hållbarhet­sstiftelse­n Imagine.

Han manar till mer global solidarite­t och poängterar att 75 länder infört exportstop­p på skyddsutru­stning för vårdperson­al, och vissa försöker importera mer.

– Det finns ingen global mekanism som hanterar det här, säger han.

Miljontals civila som lever i nationer ärrade av konflikter kan komma att pressas till svält.

David Beasley chef för WFP

 ??  ?? Leverans av mat från FN:S livsmedels­program WFP i Jemen.
Leverans av mat från FN:S livsmedels­program WFP i Jemen.
 ??  ??
 ?? Bild: Hammadi Issa/tt/ap/arkiv ??
Bild: Hammadi Issa/tt/ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden