Hallands Nyheter

Efterlängt­ad öppning hos danska frisörer

- Cecilia Klintö/ TT

Efter en månad har danska frisörer fått öppna igen – och det var efterlängt­at. Kundtrycke­t var så stort att frisörkedj­an Rodeos hemsida kraschade och frisörerna blev nerringda. Christian Mejlvang får håret klippt för första gången på nästan tre månader.

– De håller avstånden här och verkar ta det på allvar, så jag känner mig inte coronaotry­gg, säger han efter att ha fått håret vidgjort av frisören Katrine De Witt.

Han är nöjd med att Danmark nu tar alltfler steg mot en normal tillvaro.

– Jag tycker att det är ganska förnuftigt, eftersom det nästan är för få smittade danskar. Det är ju det som är problemet, så det är bra att de startar det gradvis. Vi behöver få i gång landet igen, säger Christian Mejlvang.

Danmarks nedstängni­ng i mitten av mars var snabb och knivskarp. Men öppnandet ska gå desto långsammar­e. Alla är medvetna om att virussprid­ningen kommer att ta fart igen, men frågan är i vilken takt. Danmark håller andan.

Totalt vårdas i nuläget 81 coronapati­enter i Danmark på intensivvå­rdsavdelni­ng, varav 72 i respirator. Hittills har 370 personer avlidit i covid-19 (tisdagens statistik). Detta är siffror som många av de danskar vi pratar med är stolta över – men vad händer när samhället gradvis öppnas?

Förra veckan var det skolornas yngre elever och dagisbarne­n som fick börja komma tillbaka. Denna vecka är det dags för yrkesgrupp­er som frisörer, psykologer, optiker och fysioterap­euter. Och de tar uppgiften på största allvar.

På salongen Rodeo Valby i Köpenhamn används bara varannan frisörstol för att det ska vara gott om plats mellan kunderna.

– När det nu börjar öppnas så säger de att viruset kommer att spridas mer igen, men inte mer än vad vi kan klara av. Och nu när de låter oss öppna först så kan vi visa regeringen att vi tar ansvaret på allvar, så att andra företag, som till exempel restaurang­er, också kan få öppna sedan, säger Tommy Nielsen, som tillsamman­s med Hoang Nguyen äger frisörkedj­an Rodeo med sju salonger i Köpenhamns­området.

De tycker båda att Danmark har valt rätt strategi i kampen mot coronaviru­set. Framför allt tror de att de drastiska åtgärderna gjorde att folk förstod allvaret i situatione­n.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) och drottning Margrethe, som de kallar ”hela Danmarks mormor”, var dessutom ett effektivt radarpar när budskapet skulle kommunicer­as, anser de.

– Kombinatio­nen av statsminis­tern och drottninge­n har varit bra. För mig betydde det mycket – den ena talade till de yngre, den andra till de äldre, säger Hoang Nguyen.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Christian Mejlvang, masterstud­ent, får håret klippt av frisör Katrine De Witt, på Rodeo i Valby i Köpenhamn. Det var nästan tre månader sedan han klippte sig.
Bild: Johan Nilsson/tt Christian Mejlvang, masterstud­ent, får håret klippt av frisör Katrine De Witt, på Rodeo i Valby i Köpenhamn. Det var nästan tre månader sedan han klippte sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden