Hallands Nyheter

Nytt hopp för sinkad flygkrasch­utredning

- Henning Eklund/tt

Coronapand­emin har satt stopp för utredninge­n av flygkrasch­en i Iran i januari, där 176 personer dog. Men enligt Sveriges expert fungerar samarbetet med de andra länderna trots det bra, och man hoppas att kunna få läsa av innehållet i de svarta lådorna i juni.

Det har nu gått drygt tre månader sedan det ukrainska planet sköts ner utanför Teheran. En tid då både anhöriga till de 176 som dog och utredninge­ns experter fått gå utan svar kring vad det var som hände den kyliga januarimor­gonen.

Men det finns hopp. När TT på tisdagseft­ermiddagen når Peter Swaffer, Sveriges representa­nt i utredninge­n, har han precis avslutat en videokonfe­rens med representa­nter från alla berörda länder.

– Vi har från svensk sida länge försökt få till ett möte. Iran kom med en uppdaterin­g om vilka utrednings­aktivitete­r som gjorts, säger Swaffer.

Bland de omkomna fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokför­da i Sverige.

Utredninge­n leds av Iran, och många svar sitter i planets svarta lådor. De är färdskriva­re som registrera­r viktig informatio­n, bland annat om planets position, höjd och riktning, och vad piloterna sagt till varandra och flyglednin­gen.

Vad som ska hända med lådorna har diskuterat­s i månader. Först skulle de till Ukraina, sedan skulle Iran självt ladda ner innehållet och analysera det, något som landet enligt Swaffer inte har teknisk kapacitet att göra. Nu är det upp till den iranska utrednings­ledaren att avgöra om lådorna ska till Frankrike och Ukraina.

– Ukraina är de som mest påtalar att de har förmågan att göra det och att de vill göra det. Frankrike har traditione­llt störst kunskap och har ställt sig till förfogande. Jag menar att det vore lyckosamt om nedladdnin­gen gjordes i Frankrike, de har inte lika starka egenintres­sen i frågan som Ukraina, säger Peter Swaffer.

Men oavsett vilka som kommer att analysera lådornas innehåll har coronaviru­set kommit emellan. Reserestri­ktioner mellan olika länder är mer regel än undantag, så även för Iran.

– Till mångt och mycket har pandemin hindrat oss från att komma vidare, det kan inte ske förrän det släppts på restriktio­nerna. Förhoppnin­gen är nu att det sker framåt juni, säger Peter Swaffer.

Lådornas innehåll kan svara på vad som hände med planet efter robotträff­en, om det slogs ut direkt eller om det kunde fortsätta flyga en stund innan det kraschland­ade. Men svaren på flera viktiga frågor är inte att vänta från lådorna.

– Hur kunde detta ske? Hur kunde den iranska militären inte förstå att det var ett kommersiel­lt flygplan? Det är viktiga frågor som jag vill se ett svar på, säger Peter Swaffer.

 ?? Bild: Ebrahim Noroozi/tt/ap/arkiv ?? 176 personer, varav 17 svenskar, dog i kraschen.
Bild: Ebrahim Noroozi/tt/ap/arkiv 176 personer, varav 17 svenskar, dog i kraschen.
 ??  ?? Peter Swaffer.
Peter Swaffer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden