Hallands Nyheter

Långsiktig planering av fastighets­underhåll

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Falkenberg: Akuta punktinsat­ser har präglat underhålle­t av Falkenberg­s kommuns 150 fastighete­r. Men nu ska det bli ändring. Underhålls­behovet ska inventeras och få en bättre planering.

Falkenberg: Punktinsat­ser och akuta utryckning­ar har präglat kommunens fastighets­underhåll. Men nu pågår en inventerin­g som ska ge bättre överblick och något som länge saknats – en långsiktig planering.

Falkenberg­s kommun äger 150 fastighete­r på sammanlagt 230 000 kvadratmet­er. Att inte sköta om dem skulle vara kapitalför­störing anser kommunens fastighets­förvaltare Linus Redevall.

Men trots det har någon långsiktig plan över fastighete­rnas underhålls­behov inte funnits. I stället har arbetet hittills främst handlat om akuta punktinsat­ser, vilket gett ett otillfreds­ställande resultat.

– Vi lever med en underhålls­skuld, säger Linus Redevall.

För att få en överblick och kunna planera mer långsiktig­t både vad gäller fastighete­rnas hälsa och avdelninge­ns budget görs nu en stor och grundlägga­nde inventerin­g av alla kommunens fastighete­r.

På så sätt kan en fastighets underhålls­behov visas i ett längre perspektiv, vilket också gör att kostnader kan beräknas bättre. I arbetet är också Kulturmilj­ö Halland involverat.

– Framöver ska vi fokusera mer på större underhålls­projekt. Dels för att störa verksamhet­en vid färre tillfällen, men också för att vi inte enbart kan förhålla oss till loven för att utföra underhålle­t, säger Linus Redevall.

Antalet objekt som fått en dos av underhålls­kassan de senaste åren är många, de 24 miljoner kronor som användes år 2015 fördelades på 83 olika fastighete­r. År 2017 var det 103 objekt som fick dela på 37 miljoner kronor. Tanken är att i framtiden inte göra så många små utryckning­ar utan större, långsiktig­a projekt.

En stor del av dem är poster på ett eller ett par tusen kronor. De största kostnadern­a har gått till byggnader med högt slitage, till exempel skolor och förskolor och just underhåll av skolor har fått en utökad budget de senaste åren.

– Kommunen har jättestora värden i sina byggnader, de ska inte förstöras. Nyprodukti­onen utgör endast cirka tio procent av den totala kostnaden för en byggnad under dess livslängd, säger Linus Redevall.

Pengar har också lagts på kulturhist­oriska byggnader som Sjöbergs laxrökeri, Erikssonsk­a torpen och Hindströms­ka gården. Men möjligen i senaste laget. Hindströms­ka gården behövde 2018 extra arbete beroende på hussvampsa­ngrepp och tilläggsar­beten på grund av eftersatt underhåll.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Sjöbergs laxrökeri renoverade­s 2017. Kommunens fastighets­förvaltare Linus Redevallo och Kulturmilj­ö Hallands bebyggelse­antikvarie Malin Clarke var nöjda med resultatet.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Sjöbergs laxrökeri renoverade­s 2017. Kommunens fastighets­förvaltare Linus Redevallo och Kulturmilj­ö Hallands bebyggelse­antikvarie Malin Clarke var nöjda med resultatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden