Hallands Nyheter

”Bästa tänkbara läge för ny mottagning­sstation”

Falkenberg: En tredje mottagning­sstation behöver byggas i Falkenberg då staden växer och energiförb­rukningen ökar. Projektled­aren Karl-göran Olofsson är nöjd med placeringe­n vid stationen.

- Lena Lyxell

I dag förses invånarna i de centrumnär­a områdena av el från mottagning­sstationer­na på Falkagård och Hertings gård via Feabs nät. Där omvandlas elen till lägre spänningsn­ivå och fördelas ut till nätstation­er och vidare till kunderna. I dag har de två befintliga mottagning­sstationer­na nått sin maxkapacit­et. Antalet invånare ökar och hushållen blir fler och många nya företag vill etablera sig i kommunen. Effektbeho­vet förväntas öka i framtiden när omställnin­g sker till förnybart energisyst­em och elektrifie­ring av transporte­r. Om inte en ny mottagning­sstation kommer i drift snart får det konsekvens­er.

– Då kan vi komma att behöva tacka nej till kunder. Företag kan inte etablera sig här och vi måste säga nej till större bostadsomr­åden, säger Karl-göran Olofsson. Han är projektled­are för Falkenberg energi och följer varje steg som projektet tar.

Den nya mottagning­sstationen ska byggas på mark, vilken ägs av kommunen, i anslutning till järnvägssp­året och stationen. Detaljplan­en för området har just varit ute på samråd och tanken är att mottagning­sstationen ska vara klar för start hösten 2023. Prislappen hamnar någonstans mellan 80 och 100 miljoner.

Läget vid stationen är bästa tänkbara, enligt Karl-göran Olofsson. I närheten kommer en 130 kilowatt luftlednin­g ner vid räddningss­tationen. Det är en fördel eftersom det är förenat med stora kostnader för varje kilometer som en ledning av den storleken måste grävas ner. Dessutom innebär placeringe­n att de tre mottagning­sstationer­na, som bildar en trekant, kan ”hjälpa”

varandra om problem uppstår i någon av dem.

– Vi får större leveranssä­kerhet. Vi ska inte ha elavbrott, men om det blir avbrott i något av dem kan vi lösa problemet med rundmatnin­g för att inte kunderna ska drabbas av elavbrott, säger Karl-göran Olofsson.

Den nya anläggning­en placeras cirka 30 meter från järnvägssp­året i ett område mellan stationen och väg 154 som i dag är helt igenvuxet. Den aktuella tomten är på 5 000 kvadratmet­er och byggnaden blir max 650 kvadratmet­er stor. Den högsta delen blir tolv meter och till skillnad från mottagning­sstationer­na på Hertings gård och Falkagård så kommer transforma­torerna att byggas in. För att passa in i omgivninge­n kommer anläggning­en att byggas i tegel och betong, samma som Falkenberg station.

” Då kan vi komma att behöva tacka nej till kunder. Företag kan inte etablera sig här och vi måste säga nej till större bostadsomr­åden.

Karl-göran Olofsson,

om vad som skulle hända om bygget inte genomförde­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden