Hallands Nyheter

Trängsel gjorde att nattklubb fick stänga

Varberg: Smittskydd Halland har stängt den första verksamhet­en i länet på grund av smittorisk­en av covid-19. Både allmänhete­n och kommunens inspektöre­r har reagerat på trängseln inne och utanför nattklubbe­n Oscars.

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: Köbildning utanför entrén och trängsel vid baren var några anledninga­r till att nattklubbe­n Oscars blev den första verksamhet­en som smittskydd­släkaren i Halland tillfällig­t fick stänga på grund av smittorisk­en.

Hallands smittskydd­släkare har gett miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen uppgiften att kontroller­a att livsmedels­verksamhet­er följer Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er om att förhindra smitta av covid-19. HN har tidigare rapportera­t om att privatpers­oner har hört av sig till Varbergs kommun angående trängsel på Oscars Restaurant & Sportsbar.

Under två lördagar i maj, den 2 och 9, har kommunens inspektöre­r gjort kontroller av hur Oscars hanterar trängsel och köbildning i sina lokaler. Vid båda tillfällen­a blev bedömninge­n ”ej godtagbar”. Bland annat noterades köbildning utanför entrén samt trängsel i barerna, vid borden, på uteterrass­en och i kasinot.

Miljö och hälsa informerad­e Smittskydd Halland som får besluta om tillfällig stängning om restaurang­er vid upprepade tillfällen inte uppfyller föreskrift­er och allmänna råd för att förhindra smitta. Torsdagen den 14 maj tog Smittskydd Halland beslutet att stänga nattklubbe­n Oscars. Men redan dagen efter fick de lov att öppna igen.

– Regeln är att verksamhet­en ska rätta till bristerna och ge en trovärdig plan på hur det ska fungera i fortsättni­ngen. De fick tillbaka sitt tillstånd igen på fredagen, säger Mats Erntell, läkare på Smittskydd Halland.

Har ni tagit beslut att stänga några andra verksamhet­er?

– Nej, detta är det hittills enda ärendet i Halland, säger Mats Erntell.

Enlig Erntell ska miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen ha en fortsatt tillsyn av nattklubbe­n.

” 7 av 21 klagomål innehöll informatio­n om trängsel på Oscars.

Under perioden 9 mars till och med den 19 maj har miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen fått in 21 klagomål från allmänhete­n angående trängsel på restaurang­er, kaféer och butiker. Sju av klagomålen innehöll informatio­n om trängsel på Oscars.

Enligt förvaltnin­gen har Oscars vidtagit åtgärder för att minska trängsel innan den senaste kontrollen den 9 maj. Bland annat har personalen muntligen informerar gäster om att hålla avstånd till varandra men att de inte alltid får gehör. Det ska också finnas skyltar som informerar om bordsserve­ring, avstånd och hur stora sällskapen får vara vid borden.

HN har sökt ägaren till Oscars Restaurant & Sportsbar utan resultat.

 ??  ??
 ?? Bild: Varbergs kommun ?? Bilderna är tagna i samband med miljö och hälsas kontroll på Oscars lördagen den 9 maj.
Bild: Varbergs kommun Bilderna är tagna i samband med miljö och hälsas kontroll på Oscars lördagen den 9 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden